De camperreis door Europa

Waarom een camperreis? | het verhaal achter onze keuze

Vanlife hoor je steeds vaker voorbijkomen, een manier van reizen die steeds meer wordt gedaan. Waarom hebben wij gekozen voor het reizen met en leven in een camper? We hebben van velen gehoord: “ah snap het, vanwege corona.. slim”. Dit zou voor velen de reden kunnen zijn, maar dit plan hadden we al een tijdje voordat de pandemie uitbrak. Wat het reizen met de camper zo aantrekkelijk maakt is de vrijheid. Een belangrijk aspect waarom wij dit avontuur zijn aangegaan.

Inhoud – waarom een camperreis?

Het begon als een droom

Een droom om een lange reis te maken, wie heeft dat niet? René had het gevoel van ‘een tijd ertussenuit gaan’ al veel langer dan Anneloes. Want zij was eigenlijk pas net begonnen met werken en had het al twee jaar erg naar haar zin bij een communicatiebureau. René was er al wat langer aan toe om eens uit het werkleven te stappen, maar we wilden dat wel het liefst samen doen. Na ervaringen van backpacken in Zuid-Amerika en Azië kwamen we erachter dat dit niet hetgeen is wat we voor een langere tijd zouden willen.

Tijdens onze eerste vakantie samen, zijn we op pad gegaan met een volgepakte Volkswagen Up. Kampeerspullen, surf gear en onszelf. Deze vakantie vinden we nog steeds een van onze leukste en dit inspireerde René dan ook om opnieuw te gaan doen, maar dan in het groot. Kunnen gaan en staan waar je wilt, dat gevoel hadden we destijds met de kleine auto, een super fijn en vrij gevoel. De reis is de bestemming, maar de auto je middel.

4 jaar geleden ontstond het idee van de camper en vanaf dat moment heeft René daar al een tijdje over gefantaseerd. Een tijdje weg met een camper en een hond was vervolgens de droom van ons beiden geworden. Door eindeloze inspiratie op het internet stelde René voor om er dan ook zelf een om te gaan bouwen (lees meer over de camperbouw). Dat idee heeft René sindsdien niet meer losgelaten en is zich gaan verdiepen in de mogelijkheden.

De droom waarmaken

We hebben allemaal wel dromen, maar ze waarmaken is vaak lastig. Het lijkt onbereikbaar, is spannend of je bent er gewoon nog niet aan toe. Nadat wij naar elkaar uitspraken “dit gaan we hoe dan ook doen”, zijn we een plan gaan maken. Welke bus willen we en wat hebben we nodig voor het ombouwen? Wat gaat het zo ongeveer kosten en hoeveel moeten we daar maandelijks voor gaan sparen? Willen we fulltime een bus ombouwen of dit allemaal in de weekenden doen? Kortom: een gedegen plan! Maandelijks geld wegzetten heeft voor ons beiden nog nooit zoveel voldoening gegeven. René heeft veel energie gestoken in de zoektocht naar de juiste bus (grootte, aantal km gereden, merk etc.) en naar het vraagstuk ‘hoe maak je zelf van een kale bestelbus een camper met alles er op en er aan’?

Na een half jaar oriënteren en zoeken was daar dan de aanschaf van een Fiat Ducato L2H2 bestelbus. Eind 2019 de bus gekocht, in 2020 zelf omgebouwd tot een camper en in 2021 de camperreis gestart. In deze blog lees je meer over ons proces van het zelf ombouwen van bus naar camper.

Onze toekomstplannen

Oke, wij zeggen altijd: “we leven per dag, plannen niet te veel”. Wel proberen we na te denken over de nabije toekomst. Na een ruim een half jaar op reis hebben we zeker het gevoel dat we dit nog veel langer willen doen. We hebben het nu al een aantal keer onszelf de vraag gesteld: bevalt het reizen met de camper of het leven in de camper ons zo goed!? Het antwoord is beiden. Maar het ‘klein leven’ met weinig ruimte en spullen bevalt ons best goed. Een huis op wielen zorgt voor vrijheid en dat zouden we niet snel meer willen inleveren. Kortom: we willen sowieso langer op pad met de camper, maar de spaarpot raakt een keer op. Om dat potje te blijven vullen, zijn we bezig met verschillende projectjes wat mogelijk geld gaat genereren in de toekomst.

Voor- en nadelen van een camper

We zijn het camperleven zeker nog niet zat! Sterker nog, we ervaren veel voordelen van het camperleven. Eigenlijk zijn er in onze ogen maar weinig nadelen. Hieronder delen we de voornaamste voor- en nadelen.

Voordelen

  • Vrijheid
  • Klein leven
  • Kies je eigen woonplaats
  • Buitenleven

Vrijheid

Het woord zegt het al: vrij zijn, naar eigen wil handelen, etc. Goed, zo veel definities en interpretaties, maar wij koppelen deze manier van leven zeker aan vrijheid. Voor ons betekent dat: we bepalen ons eigen ritme, onze activiteiten, geen concrete afspraken en gaan en staan waar wij zelf willen. We zijn super locatie-onafhankelijk en dat vinden wij een fijn gevoel. Hebben we het ergens mega naar ons zin, blijven we daar lekker langer. Moeten we door wat voor reden dan ook ergens sneller weg dan gedacht: we rijden gewoon ergens anders heen.

Klein leven

Het contrast van reizen en leven in de camper is erg groot als je het vergelijkt met een leven ‘thuis’ waar je vaak gestationeerd bent in een woning op 1 plek. Leven in een camper is klein en zoals we vaak zeggen is het een vorm van tiny living. Daar worden wij blij van, want je neemt eens echt afscheid van de vele spullen waaraan je gewend bent, de rommel die je thuis vrij snel creëert en het geeft ons een bevredigend gevoel om met weinig ruime en spullen ons erg rijk en comfortabel te voelen. Dit kun je echter ook als een nadeel zien, vandaar bij primitief als nadeel te lezen.

Kies je eigen woonplaats

Zoals ik hiervoor al een beetje schetste, je kan gaan en staan waar je wilt. Reizen is natuurlijk anders dan leven. Met reizen wil je toch wel veel meters maken om veel te kunnen zien. Leef je in de camper voor een langere tijd, dan heb je behoefte aan een plek waar je je ‘thuis’ voelt. Dit hoeft niet 1 plek te zijn, dit zijn er voor ons meerdere. Meerdere landen, meerdere regio’s en meerdere soorten omgevingen. Wij kiezen vaak voor een plek in de natuur, ver van een drukke weg en het liefst op afstand van drukte van een stad, veel mensen en andere campers. Helemaal alleen hoeft ook weer niet, want de gezelligheid van voorbijgangers en andere reizigers is zeker niet verkeerd. Met de camper ben je nooit gebonden aan 1 plek. Valt een plek een keer tegen, dan is dat oke en weet je dat je het morgen weer in eigen hand hebt om een betere of zelfs geweldige plek uit te zoeken.

Buitenleven

Hier wordt iedereen toch vrolijk van?! Dat is natuurlijk niet waar, maar het is wel voor iedereen gezond. Dit leven leef je vooral buiten en niet opgesloten in de camper. Uiteraard hangen de uren ‘buiten zijn’ op een dag af van verschillende factoren zoals het weer en de omgeving. Gelukkig zoeken wij de warmere temperaturen en zonnige dagen op waar mogelijk, maar dit hebben we niet altijd in de hand. Dan kleden we ons op de kou of regen en zorgen we alsnog dat we veel buiten zijn. Wij zijn echte ‘buitenmensen’ en hebben een hond mee op reis, dan ben je gegarandeerd veel buiten. 

Nadelen

  • Winterseizoen
  • Primitief leven

Winterseizoen

In de winter is het simpelweg kouder in bijna alle Europese landen. Dat maakt het reizen en leven in een camper anders. Niet alleen frisser, maar ook kortere dagen, gebieden waar sneeuw kan vallen en gevaarlijke wegen door sneeuw en vorst. Je kunt je reis en/of woonplek hier natuurlijk op aanpassen. Zo kun je ook overwinteren in warmere landen zoals Marokko. Je kunt er ook voor kiezen om de winterse plekken op te zoeken met de camper. Dan is het wel belangrijk dat je banden en isolatie daar op voorbereid zijn. Wij zijn in januari vertrokken met de camper en de koudste nacht die we hebben gehad was -5 buiten. Dan is het in de camper nog wel boven 0 (door een goede isolatie), maar heb je het wel fris. Gelukkig hebben we ook een kachel, maar reken maar dat je alsnog met dikke sokken en truien aan zit en je regelmatig je handen boven een kop thee opwarmt. Op koude en natte dagen kun je het leven in de camper zeker als een nadeel beschouwen, omdat je dan sneller snakt naar meer ruimte en een goede verwarming.

Primitief leven

Ook het begrip primitief is op veel verschillende manieren te interpreteren. Wij bedoelen hiermee dat het leven in een camper wat ‘gebrekkig’ is. Gebrek aan ruimte, privacy en faciliteiten. Daar staan we af en toe bij stil, maar gelukkig hebben we er niet veel last van. De ruimte is klein en daar wordt je mee geconfronteerd wanneer je een hele dag regen hebt en het liefst veel binnen blijft. Het liefst loop je dan weleens heen en weer, naar een andere ruimte of ga je van de eettafel even op de bank zitten. Bij ons is dat allemaal 1 ruimte en zelfs de wc hoort tot deze ruimte. Bij een wc-bezoekje wil je gewoon je privacy, die is in het camperleven wat ver te zoeken. Gelukkig hebben we nog de luxe dat de ander naar voren kan, want ons rijgedeelte is afgesloten van ons woongedeelte.

Daarnaast missen we dus faciliteiten zoals een vaste wc-ruimte, maar ook een badkamer, slaapkamer, een comfortabele bank en meer ruimte voor je keuken, voedsel- en kledingvoorraad. Gelukkig bevalt het ons goed en worden deze nadelen wel weggestreept tegenover de voordelen die we van het camperleven ervaren.

1 thought on “Waarom een camperreis? | het verhaal achter onze keuze”

Leave a Comment