Recept traditionele Italiaanse pasta alla Carbonara

Traditionele pasta Carbonara

Een echte, originele, traditionele Italiaanse’ pasta alla Carbonara‘, maar hoe?! Als student maakte ik deze pasta al graag, maar totaal verkeerd. Zelden wordt deze pasta goed klaargemaakt. Room toevoegen is wat ik deed: FOUT! Van een Italiaanse huisgenoot heb ik het op de échte manier leren klaarmaken en daar wijk ik niet meer vanaf. Tijdens de camperreis door regio Lazio ben ik dit eenvoudige gerecht meerdere malen tegengekomen op de kaart, jammie. Dat inspireerde mij deze weer een keer te maken met heerlijke ingrediënten uit Italië.

Dit zijn de veelgemaakte fouten die je dus moet voorkomen om tot deze traditionele pasta Carbonara te komen:

 • Room toevoegen. Niet doen! Room hoort helemaal niet thuis in een pasta Carbonara en is foute gedachtegang om je pasta romiger te maken. Dit doe je juist door andere samenstellingen van ei, kaas en de temperatuur.
 • Koude eieren. Zorg niet alleen dat de eieren kakelvers zijn, maar ook dat deze op kamertemperatuur zijn.
 • Saus is niet goed gebonden. Dan krijg je het probleem dat je saus niet lekker romig is. Naast de kamertemperatuur van de producten is het ook belangrijk dat je eerst de eieren goed klutst. Wanneer de eieren goed gemengd zijn en er een egale saus ontstaat voeg je geraspte kaas toe met eventueel een klein beetje pastavocht. Blijf roeren totdat de saus goed egaal en gebonden is.
 • Saus door pasta roeren op vuur. Dat is niet de bedoeling, want dan krijg je een pasta met roerei. Zorg dat je het vuur uitdraait voordat je de saus door de pasta mengt. De pasta is namelijk nog goed heet en je saus op kamertemperatuur waardoor het nu goed zal hechten.

Recept – voor 2 personen

Ingrediënten

 • 200 gram spaghetti of linguine
 • 3 eieren (waarvan 2 alleen de eidooier)
 • 150 gram pancetta (of guanciale)
 • 100 gram pecorino romano
 • Peper en zout

Bereiding

 1. Zet het water op om de spaghetti al dente te koken. Voeg een goede scheut zout toe zodat de pasta niet aan elkaar gaat plakken.

 2. In de tussentijd bak je de pancetta in een koekenpan. Persoonlijk vind ik het lekker als de pancetta echt goed gebakken is. Dit duurt dus wat langer en draai het vuur uit wanneer de spekjes lekker krokant zijn.

 3. Als de pancetta op het vuur staat kun je ondertussen de saus voor je pasta alla Carbonara maken. Zoals eerder in de veelgemaakte fouten beschreven moet je dus geen koude eieren gebruiken. Zorg dat je op tijd de eieren en de pecorino uit de koelkast haalt. Kluts 1 heel ei samen met alleen de eidooiers van de andere 2 in een kommetje en voeg hier al een klein beetje peper aan toe. Kluts echt een tijdje goed door zodat er een mooie egale saus ontstaat.

 4. Rasp de pecorino romano en dan is het tijd om de 2/3 van de pecorino romano toe te voegen en kluts dit met 1 eetlepel kookvocht van de pasta nog eens goed door elkaar. Je saus is klaar!

 5. Giet de pasta af, voeg deze toe aan de spekjes in de koekenpan, controleer op het vuur uit is! roer de hete spaghetti door de spekjes en voeg nu de saus toe en roer eventjes goed door tot de carbonara saus mooi gehecht is en er een romig geheel ontstaat.

 6. Serveer de pasta op de borden en voeg nu de overige geraspte pecorino romano toe over de pasta alla Carbonara en strooi hier nog een beetje peper overheen. Geniet van deze klassieke Italiaanse pasta.

Trek in meer recepten?