Recept spinazie quiche met gekarameliseerde ui en pancetta

Zoete spinazie quiche

Met een quiche of hartige taart kun je werkelijk elke kant op. Dit keer ging ik los met heel veel verse spinazie. Vrij neutraal van smaak, maar erg gezond. Gecombineerd met de zoute touch van pancetta en de zoete smaak van de gekarameliseerde uien is dit een heel lekker recept. De spekjes lekker lang bakken is mijn favoriet. Hoe krokanter, des te beter.

Recept – bakvorm Omnia oven

Ingrediënten

 • 1 rol vers bladerdeeg of 6 plakken diepvries bladerdeeg
 • 4 eieren
 • 200ml creme fraiche of slagroom
 • 600 gram spinazie
 • 200 gram spekjes
 • 2 middelgrote gele uien
 • 1 volle hand geraspte belegen kaas
 • 3 takjes verse tijm
 • 1 eetlepel honing
 • Peper en zout

Bereiding

 1. Vet de siliconen vorm in met boter en bestuif met wat bloem. Zo krijg je de quiche straks gemakkelijk uit de vorm. Bekleed de vorm vervolgens met bladerdeeg (wanneer je de cupcake vormpjes gebruikt, verdeel je – wanneer je een 1 bladerdeeg rol hebt – in 6 stukken. Prik met een vork wat gaatjes op de bodem.

 2. Snijd de ui in dunne ringen en bak deze zo’n 15 minuten op middelhoog vuur in de pan. Laat ze mooi zacht en bruin worden. Wanneer ze klaar zijn, voeg je ze toe in een kommetje en roer je ze samen met 1 eetlepel honing even door.

 3. Bak de spekjes in de pan waar je net de ui in hebt gebakken. Wacht tot de spekjes lekker krokant zijn. Giet zo nu en dan het vet wat af, zodat de spekjes goed knapperig worden.

 4. Gebruik dezelfde pan tot slot om de spinazie te laten slinken. Dit gaan super snel. Voeg de totale zak in delen toe aan de pan, roer goed door en eenmaal goed geslonken schep je dat deel alvast in een zeef. Uiteindelijk duw je de spinazie in de zeef een aantal keer aan – pak bijvoorbeeld een pollepel hiervoor – zodat al het vocht eruit is. Snijd de spinazie nu nog extra fijn.

 5. Klop de eieren in een kom en voeg de creme fraiche of slagroom toe. Voeg de tijm, peper en zout toe en kluts nog eens goed door.

 6. Vul de bakvorm met de spekjes, gekarameliseerde ui en spinazie. Zorg dat de inhoud goed verdeeld is over de bakvorm. Strooi vervolgens de geraspte kaas over de inhoud. Tot slot giet je het ei-roommengsel over de rest heen.

 7. Normaal bak je de quiche in een lage vorm zo op 180 graden een 30 minuten lang. In dit geval bereikt de Omnia oven op gas ook zo’n temperatuur en houd je ook ongeveer 30 minuten aan op middelhoog vuur. Bij 20 minuten is het raadzaam om al af en toe te controleren met een sateprikker of de quiche al gaar is. Hoe lager de inhoud in de vorm, des te sneller dit natuurlijk gaat.Trek in meer recepten?