Recept smeuige Italiaanse citroentaart met knapperige koekbodem

Smeuïge Italiaanse citroentaart

When life gives you lemons.. dan maak ik: een smeuïge Italiaanse citroentaart! Italiaans is die zeker, want de citroenen liggen voor het oprapen tijdens mijn camperreis door Italië. Omdat ik de smaak van citroen zó lekker vind, voeg ik extra veel citroensap en -rasp toe aan deze taart. Eenvoudig te maken in de Omnia oven, maar een super lekkere traktatie. Gelukkig deel ik graag uit, want deze machtige taart moet je niet allen voor jezelf houden ;).

Recept – bakvorm Omnia oven

Ingrediënten

Knapperige koekbodem

 • 180 gram koude roomboter
 • 80 gram kristalsuiker
 • 180 gram bloem
 • Snuf zout

Taartvulling

 • 250 gram poedersuiker (en een beetje voor decoratie)
 • 4 eieren
 • 30 gram bloem
 • Sap van 2 citroenen (± 125 ml sap)
 • Rasp van 2 citroenen

Bereiding

 1. Vet de siliconen bakvorm van de Omnia oven in met wat roomboter en bestuif met wat bloem. Zo krijg je de taart straks gemakkelijk uit de vorm. Maak je de taart in een gewone oven? Vet dan een lage quichevorm (doorsnede ongeveer 24 cm) in en bestuif met wat bloem.

 2. Start met het maken van de koekbodem. Dit is erg eenvoudig. Zorg dat je roomboter nog koud is en snijd deze in kleine blokjes. Voeg toe in de beslagkom met de bloem, suiker en een snufje zout en kneed dit met de hand tot een kruimelig geheel. Het hoeft geen gladde deegbal te zijn die je nog laat rusten in de koelkast. Doe het kruimeldeeg in de bakvorm en druk met de hand geleidelijk over de vorm aan.

 3. Gebruik de beslagkom nu om de taartvulling te maken. Boen de citroenen schoon en rasp nu 2 hele citroenen in de beslagkom. Pers deze nu uit met een handpers en voeg het sap ook toe aan de beslagkom samen met de andere ingrediënten. Mix dit tot een glad geheel en zorg dat alle ingrediënten goed zijn opgenomen.

 4. Schenk het mengsel in de vorm over de koekbodem heen en bak deze nu zo’n 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Voor de Omnia oven houd ik middelhoog vuur de eerste 20 minuten aan en laag vuur de laatste 20 minuten. Zo kan de korst op het begin goed knapperig worden door de onderwarmte op het vuur. Bak in de Omnia oven de taart dus in totaal 40 minuten.

 5. Laat de taart afkoelen en bestuif met wat poedersuiker. Een ware traktatie!! Vergeet niet uit te delen ;).


Trek in meer recepten?