Tevreden hond mee op reis in de camper

Reizen met de camper en een hond

Je hond meenemen op reis: klinkt geweldig toch?! Voor ons was het een grote wens een hond mee te nemen op onze reis met de camper. Tijdens het ombouwen van de camper waren we tegelijkertijd bezig met het opvoeden van onze labrador Lucky. Handen vol natuurlijk, want een puppy opvoeden is niet niks. Gelukkig kon die van jongs af aan al wennen aan de camper en toen hij 1 jaar was vertrokken we op reis. Een hond mee op reis zien wij als een grote toevoeging. Er zijn in onze ogen veel voordelen, maar uiteraard bestaan er ook nadelen. Daarnaast moet je aan een aantal belangrijke zaken denken en zijn er handige tips met een hond op reis!

Inhoud – camperreis met een hond

Waar moet je rekening mee houden voor vertrek?

Je trouwe viervoeter meenemen op reis gaat helaas niet zomaar. Er zijn een aantal belangrijke regels wanneer je de hond mee wilt nemen naar het buitenland, zoals voor een vakantie of reis met de camper. De volgende regels gelden:

  • Een Europees dierenpaspoort voor je hond is verplicht.
  • Minimaal 21 dagen voor vertrek is je hond ingeënt voor rabiës (hondsdolheid).
  • De hond moet gechipt zijn.

Het is dus handig voor vertrek met je hond rekening te houden met bovengenoemde zaken. Chippen van je hond en een dierenpaspoort zijn dingen die vaak al geregeld zijn in geval wanneer je een puppy aanschaft. Bij de inenting tegen rabiës dien je rekening te houden met een minimale leeftijd van 3 maanden van jouw pup.

Waar moet je rekening mee houden tijdens de reis?

Aanvullende regels

Naast de regels ter voorbereiding op je reis naar het buitenland, zijn er ook aanvullende regels mogelijk voor honden in een land. Zo is het per land verschillend of honden los mogen lopen in parken, bossen, duinen en stranden. Laat staan of honden hier zijn toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan een verbod voor honden op het strand in het het hoogseizoen, of zelfs gedurende het hele jaar. In sommige landen, zoals Italië, dienen honden op bepaalde plekken een muilkorf te dragen. Er zijn zelfs landen waar bepaalde rassen niet worden toegestaan. Zorg dat je goed voorbereid een land binnentreedt door dit soort aanvullende regels uit te zoeken per land.

Gezondheid en preventie

In Nederland zijn er een aantal vaccinaties verplicht voor je hond en deze moeten in sommige gevallen jaarlijks herhaald worden. Dit kun je ook gemakkelijk bij een dierenarts in het buitenland doen. Het EU dierenpaspoort laat precies zien wat jouw hond nodig heeft. Daarnaast zijn er in bepaalde EU en niet-EU landen gevaarlijke ziektes die voorkomen bij een hond. Zo wordt geadviseerd in Zuid-Europese landen je hond in te enten tegen:

  • Leishmaniose (ziekte die veroorzaakt wordt door parasieten)
  • Hartworm (ziekte die veroorzaakt wordt door geinfecteerde muggen)
  • Overige wormziektes (zoals lintworm, longworm, spoelworm, haakworm)

De meeste mensen geven hun hond per kwartaal een ontwormingstablet om preventief te handelen op wormziektes. Echter komen in Zuid-Europese landen – voornamelijk tussen april en november – de hartworm en Leishmaniose veel voor en adviseren eigenlijk wel alle dierenartsen je hond hiertegen te vaccineren. Dit kan door een jaarlijkse prik of middels tabletten. Raadpleeg jouw dierenarts of die in het buitenland op locatie voor advies hierover.

Voor- en nadelen van een hond mee op reis

Wij ervaren de toevoeging van onze hond mee op reis als een groot voordeel! Toch moet je af en toe realistisch zijn en zijn er niet alleen maar voordelen. Ook bestaan er in onze ogen enkele nadelen, maar die vinden wij vrij gemakkelijk op te lossen of weg te strepen tegenover de meerdere voordelen.

Voordelen

Extra gezelschap

Een hond telt gewoon als een extra reiziger in de camper. Gezellig toch?! En wanneer je alleen reist, zal je het gezelschap van je viervoeter extra waarderen. Hij praat dan weliswaar niet terug, maar veel liefde en aandacht van je hond is bijna wel een garantie! Wij reizen samen en zijn dus eigenlijk altijd met z’n drie. Anneloes heeft nu voor een kleine week ervaren om alleen te reizen en merkte dat het gezelschap van de hond nog meer werd gewaardeerd.

Veel in de buitenlucht

Een hond moet regelmatig naar buiten voor zijn sanitaire behoefte en beweging, dus jij ook! Of het nou regent of je er gewoon helemaal geen zin in hebt naar buiten te gaan, nu zal je moeten. En bekijk het altijd positief: zo kom je aan (extra) beweging en vaker een frisse neus.

Waakzaam

Niet elke hond, maar veel zijn wel wat waakzaam. Zelf hebben wij een labrador, niet bekend als een waakhond, maar laat zich wel horen wanneer hij iets vreemd vindt of niet vertrouwt. De geeft je eigenlijk het gevoel van een alarm. Toch prettig wanneer er narigheid is, dat de hond dat bij wijze van spreken eerder ruikt dan jij!

Sociale verbinder

Een hond zorgt ook voor sociale verbinding. Een hond creëert aandacht bij andere honden en mensen en zo ontstaan er vaak leuke ontmoetingen door de hond. Wij hebben op reis al regelmatig meegemaakt dat onze hond vermaakt werd door andere mensen met het gooien van de bal. Of dat onze hond aan het spelen was met een andere hond en zo raak je in aanraking met de eigenaren van andere honden/ de mensen die geïnteresseerd zijn in je hond.

Nadelen

Niet elk uitje mogelijk met hond

Uiteraard kan een hond hier en daar ook voor wat beperkingen zorgen. Op reis onderneem je mogelijk bepaalde activiteiten waar een hond niet is toegestaan. Denk aan musea, kerken, winkels en in het hoogseizoen bijvoorbeeld niet op veel stranden. Wanneer het een warme dag is kun je je hond ook niet altijd voor aantal uren in de camper achterlaten dus pas je je activiteiten aan op je hond.

Hele warme temperaturen

Wanneer het erg warm is buiten heb je daar ook last van in je camper. Gelukkig hebben wij onze camper vrij goed geïsoleerd en kunnen we ook goed ventileren, maar soms is het gewoon niet te doen. Dan heb jij het zwaar als mens, maar de hond ook. Die kan de warme alleen via zijn voetzolen kwijt en door te hijgen. Op dit soort momenten moet je goed naar je hond omkijken en proberen de hond zo veel mogelijk schaduw en verkoeling te geven. Hoe? Dat lees je hieronder bij praktische tips!

Praktische tips!

Wij hebben een soort ‘paklijst’ gemaakt voor je hond die je niet mag missen voor een camperreis met je hond.

Koelmat

Voor ons echt DE uitvinding. Een koelmat die ook echt goed werkt. Op camperreis zoek je vaak het lekkere weer op, maar dat kan voor je hond al vrij snel te warm zijn. Zoals eerder genoemd kan een hond zijn warmte minder goed kwijt dan mensen en een koelmat geeft je viervoeter wat extra verkoeling. Deze hoef je niet in de koelkast of vriezer te leggen en ook niet door elektriciteit te koelen, maar gewoon niet in de zon en deze mat maakt zichzelf weer koel wanneer de hond er niet op ligt. Heeft je hond het warm, dan kun je in plaats van zijn warme mand deze koelmat aanbieden. Je hond heeft daar zeker uren profijt van en werkt door het contact van het hondenlichaam op de mat. Naast koelmat zijn andere tips voor verkoeling voor je hond: een ijskoud biertje tegen zijn borst leggen, ijsklontjes geven voor sabbelen of om over zijn lijf te wrijven en een mini ventilator voor je hond (let op: niet in zijn gezicht om oogontsteking te voorkomen).

Honden droogdoek

Na het zwemmen, regen, modderpartij of een bezoekje aan het strand kan je hond aardig vies zijn. Je wilt dan niet dat je natte hond zo de camper in springt. Een ideale oplossing voor nat en vuil is de absorberende microvezel droogdoek. Neemt niet veel ruimte in beslag met is echt een must have om te hebben. Aan beide kanten kun je je handen erin steken en wrijf je jouw viervoeter zo weer droog en schoon. Kun je gewoon op hoge temperatuur wassen en werkt super goed.

Mand met wasbare hoes

Je neemt het liefst de vertrouwde mand van je hond mee op reis. Wel is het zo handig als deze makkelijk afneembaar en te wassen is. Wij hebben expres een kussen voor onze hond. Makkelijk uit te kloppen en de hoes kunnen gemakkelijk wassen.

Fleece deken

Een fleece deken voor jezelf in het winterseizoen, maar denk ook aan je hond. Het kan aardig koud worden in een camper (al is deze goed geïsoleerd). Honden kunnen goed tegen de kou, maar hem of zijn mand af en toe bedekken met een fleece deken is niet verkeerd. Je kan er dus maar beter eentje extra bij de hand hebben.

Teken pincet

Iedereen komt weleens een teek tegen op zijn viervoeter. Het camperleven betekent als het goed is ook een frequent buitenleven voor je hond en dus meer kans op teken. Wij controleren de hond regelmatig op teken en wanneer we er eentje voelen is de teken pincet ideaal. In dierenwinkels of bij de dierenarts verkrijgbaar.

Teken halsband

Om het probleem van teken bij je hond op te lossen, kun je je hond beschermen met een teken en vlooien halsband. Deze waterbestendige en geurloze band dood de vlooien en teken en beschermt tegen nieuwe voor zo’n ongeveer 8 maanden lang. In die periode geeft de halsband een continue dosering af van de werkzame stoffen imidacloprid en flumethrine. Wij zijn erg blij met deze band en vinden ook geen teken meer bij onze hond.

GPS tracker

Wanneer je op reis bent is jouw hond niet in zijn vertrouwde omgeving, namelijk die van thuis. Heb je een hond die geen stap van jou vandaan zet of gaat die er graag op uit? Wij hebben overwogen een GPS tracker te kopen voor op de halsband. Gezien onze hond niet ver van ons wegloopt, vonden wij het vooralsnog niet noodzakelijk. Wij zijn op reis wel wat mensen tegengekomen die deze wel hadden. Afhankelijk van je abonnement kies je het bereik aan km wat je kunt volgen vanaf je telefoon, in geval je de hond kwijt bent. Er zijn veel verschillende GPS trackers te verkrijgen.

Penning met telefoonnummers

Heb je nog geen naampenning voor je hond? Dit is wel zo handig voor op reis. Zowel met zijn naam als de relevante telefoonnummers erop! Let op: vergeet niet de nummers met internationale landcode ervoor te zetten. +31 van Nederland waren wij in eerste instantie vergeten en hebben dit later op reis nog aangepast.

Lange riem aan de camper

Naast een fijne riem voor het wandelen is een riem vastgemaakt aan de camper ook een echte aanrader. Wij hebben een RVS ring haakje gemonteerd en hebben hier een 5m lange lijn aan verbonden met een karabijnhaak systeem. Zo kun je de lange riem ook gemakkelijk meenemen en aan een andere plek vastmaken mocht dit gewenst zijn.

Glucosamine tabletten

Onze ervaring met de camperreis en een hond is dat we veel buiten zijn. Onze hond krijgt dan ook bovengemiddeld bewegingstijd. Vooral bij (bepaalde) rashonden moet je rekening houden met de vorming van elleboog- en heupdysplasie. Wij geven preventief elke dag een Glucosamine Chondroïtine tablet aan de hond.

Glucosamine is niet alleen goed voor de mens, ook voor je hond. Want glucosamine zorgt voor de aanmaak van nieuw kraakbeen en houdt het kraakbeen soepel en gezond. Chondroïtine verbetert de soepelheid van het kraakbeen en daarnaast is de stof pijnstillend en ontstekingsremmend. Chondroïtine versterkt dus de werking van de glucosamine.

Leave a Comment