Reizen door Portugal met de camper

Portugal is adembenemend mooi. We zijn op zoveel plekjes onwijs verrast door de schoonheid van steden, stranden, kliffen, wijngaarden, bergen en meren. Maar naast de mooie uitzichten zijn we ook blij verrast door de toegankelijkheid van dit land in Zuid-Europa. Erg geschikt om met de camper te reizen en de Portugezen zijn super vriendelijk en gastvrij. Een roadtrip met een camper is zeker een aanrader!

Waarom reizen in Portugal?

Niet alleen omdat je overal die lekkere ‘pastel de nata’ eet. Ze zijn niet te weerstaan, maar we probeerden voor de lijn ze niet vaker dan eens per week te eten. Portugal heeft gewoon heel veel te bieden. Wij hebben 2 maanden door Portugal gereisd en dat hadden we nog veel langer kunnen doen. We hebben ook tegen elkaar gezegd: hier komen we sowieso terug. Al is het alleen al voor Nazaré. DE plek met de hoogste golven van de wereld, waar surfers hun leven wagen door van 30 meter hoge golven af te sjezen. Dit is alleen niet in de zomer het geval. We komen eind najaar/ begin winter dus zeker terug dit te aanschouwen.

Stranden en kustlijn

Wij zijn gek op het strand. In Nederland wonen we niet voor niks aan de kust in Den Haag. De globale route die we van te voren bedacht hadden voor Portugal was dan ook de klassieker: Algarve en westkust af. Het een na andere strand is prachtig en anders. De Algarve heeft zowel prachtige brede, lange en witte zandstranden te bieden als dramatische kliffen waar je soms gewoon bang van wordt. Zo vertellen we daar ook meer over onder een van onze favoriete Portugese bestemmingen: Benagil.

Surfen

Gedurende de zomermaanden is het water uiteraard op z’n warmst, denk aan 18 – 24 graden. Het verschil tussen deze getalen is We hebben ervaren dat Portugal ook super geschikt is voor (kite)surfen. Gezien wij de hele kitesurf uitrusting mee in de camper hebben, was dat ook een van onze focuspunten om de beste spots te vinden. Paar jaar terug hebben we gekite op de lagoon bij Lagos en dat was echt super. Die hadden we dus wederom op onze lijst staan. Zowel in de Algarve als aan de westkust van Portugal hebben we op vele plekken top kunnen kitesurfen. Van hoge en mooie golven op zee tot en met vlakke waterspots op onder andere een aantal lagoons. In deze blog lichten we de top 5 kitespots uit in Portugal.

Steden

Wanneer je Portugal bezoekt denk je misschien allereerst aan Lissabon. Klopt, wij ook, maar hebben Lissabon deze keer overgeslagen. Niet alleen vanwege de omstandigheden rondom covid-19, ook omdat we hier eerder geweest zijn en dat nu niet geschikt vonden met onze camper. Wel zijn we in de andere populaire stad van Portugal geweest: Porto. Daarnaast ook verrast door andere kleinere steden zoals Obidos en Viana do Castelo. Allemaal erg toegankelijk te bereiken en te overnachten met de camper.

Wijnstreken

Het draait natuurlijk niet alleen om de kustlijn en de leuke stadjes van Portugal. Het land kent ook prachtige wijngebieden, waaronder de Douro. De route met de camper langs de Douro alleen al was adembenemend mooi. Maar de wijnen proeven in het berglandschap bij een wijnboer was dan ook een fantastische ervaring. Elke wijnstreek kent vele wijngaarden waar lokale wijnboeren een proeverij en een overnachting op hun land vaak gratis aanbieden. Wat is er unieker dan een nacht verblijven met je camper tussen de wijnvelden in alle rust?!

Natuur

De natuur in Portugal is prachtig. Van mooie duingebieden in de Algarve, die eindeloze rotspartijen aan het strand tot en met de bossen en meren in het Nationaal Park Peneda-Gerez. Met Lucky hebben we veel lange wandelingen gemaakt en dan kom je de meest mooie stukjes tegen. Loes is echt gek vijgen en werd dan ook gek van alle vijgenbomen die je tegenkomt. Grote struiken met hier en daar rijpe vijgen. Lucky zijn (schone) poepzakjes werden vaker gebruikt om de vijgen mee te nemen, dan zijn poep op te rapen. De bergen gecombineerd met de meren zijn ook prachtige plekken die worden vergeleken met de natuur in Scandinavie. Watervallen die zich uiten in verschillende kleine plassen die kraakhelder zijn. Alles is mooi te wandelen, maar ook veel plekken zijn geschikt om met de mountainbike te ontdekken.

Mensen

De eerste conclusie die we trokken over de lokale mensen is: wat spreekt iedereen goed Engels. De Portugezen zijn in veel gebieden ook gericht op het toerisme wat hier al jaren komt. Daarnaast zijn Portugezen gastvrij en vriendelijk. Zo hebben we veel mensen ontmoet en leuke gesprekken gehad. In Fuseta ontmoetten we twee lokals die ook aan kitesurfen doen. We vroegen hen over de spot en we kregen super veel informatie en werden uitgenodig mee te gaan met hen op de boot naar de spot. Onwijs veel lol gehad en erna nog biertjes gedronken op het terras.

Eten

De Portugese keuken was bij ons nog niet erg bekend. De pastel de nata dan wel, want die kende we al uit eerdere bezoekjes aan Lissabon. Maar welke gerechten zijn ons bijgebleven? De bacalhau a braz en de gegrilde Robalo met olijfolie en groenten. Het is niet onze favoriete keuken maar vis kunnen ze daar wel echt lekker klaarmaken zeg.

Weer

Portugel kent door het jaar heen vele zonuren. Daar hebben wij 2 maanden lang ook van mogen genieten. De zon schijnt veel en in de zomer lopen de temperaturen voornamelijk in het zuiden ook hoog op.

Onze favoriete bestemmingen

Portugal heeft ons verrast met zoveel schattige dorpjes, de enorme stad Porto en vele plekjes langs de kust, waaronder een aantal in de Algarve. Onze top 9 hebben we voor je gebundeld met onze tip voor een top spot om te overnachten met de camper of overdag te staan bij een bezoekje aan een stad of plaats.

 1. Algarve
 2. Tróia
 3. Sintra
 4. Obidos
 5. Baleal
 6. Costa Nova
 7. Porto
 8. Douro Vallei
 9. Nationaal Park Peneda-Gerês
 10. Viana do Castelo

Een roadtrip of vakantie met de camper door Portugal

Portugal staat al jaren bekend om een zeer toegankelijk land voor een campervakantie of een langere reis met de camper. Stap achter het stuur en geniet van je reis langs de ruige kustlijn, de parel stranden, de prachtige steden en dorpjes en de variatie aan natuur van wijnvelden tot nationale parken. Tijdens het rijden met de camper kijk je je ogen uit.

Route

Afhankelijk van de tijdsperiode die je hebt, kies je een gewenste route door Portugal. Wij namen zo’n 2 maanden de tijd om door Portugal te reizen. Veel camperaars reizen de Algarve af en vervolgens via de westkust omhoog tot het noordelijkste puntje van Portugal – of andersom. Onze route kun je zien in onderstaande kaart.

Overnachtingen

Kamperen en wildkamperen, beiden heeft zijn charmes met de camper. Wij gebruiken de handige app ‘Park4Night’ om zowel plekjes in het wild als leuke campings uit te zoeken. Daarnaast laat de app ook genoeg opties zien aan landgoed van particulieren of (wijn)boeren waar je voor een kleine prijs mag overnachten.

Wildkamperen

Wildkamperen is echter in veel landen verboden, maar werd voorheen in Portugal ‘gedoogd’. Helaas is hier sinds januari 2021 verandering in gekomen, door een nieuwe wetgeving voor parkeren voor campers. Parkeren is in de nacht niet meer toegestaan op de niet-aangewezen camper parkeerplekken. Doe je dit wel, riskeer je een hoge boete. Daarom zijn wij voorzichtig geweest met de kennis van deze nieuwe wet. Hier en daar hebben we wel wild gekampeerd, maar alleen op plekken waar het erg rustig was en we daar ook een goed gevoel bij hadden. Maar voor ons was de belangrijkste regel: waar we ook wild staan, we houden het SCHOON. Geen afval, geen wc-papiertjes, niks. Dat is toch het minste wat je kunt doen als campers.

Campings en overige plaatsen

Hier en daar zochten we een camping uit. Omdat we dit als noodzaak voelde vanwege de wet, omdat we zin hadden in meer voorzieningen of omdat de plek gewoon fantastisch was. Campings in Portugal lopen net als andere Eu-landen uiteen van mega toeristische parken tot kleine idyllische plekjes. De prijzen zijn buiten het seizoen erg goed te doen, vooral als je een camping uitzoekt met niet al te veel voorzieningen. Hoe dichter aan het strand, des te duurder het wordt natuurlijk.

Onze favoriete campings tijdens onze roadtrip door Portugal

Beste tijd om te reizen met de camper

Portugal is het hele jaar door een prettig land om te reizen, maar dat hangt uiteraard ook af van de wensen die je hebt voor een vakantie of langdurige reis. Wij hebben gekozen voor een periode van 2 maanden in mei en juni. De temperaturen zijn erg aangenaam met de camper. Omdat je veel buiten leeft, geniet je bijna elke dag wel van 20 graden of meer en schijnt de zon regelmatig. Ook kunnen de temperaturen hoog oplopen in deze maanden, maar dat is vooral in de Algarve.

Daarnaast is het in deze maanden nog geen hoogseizoen, waardoor je de massa toerisme ontsnapt en geniet van plekken waar je alleen staat met je camper. Door de covid-periode hebben wij het land extra stilletjes meegemaakt, omdat Portugal een hele lange tijd begin het jaar in Lockdown zat. Een van de meest toeristische plekken ‘de Benagil Caves’ hebben wij redelijk rustig meegemaakt. In hoogseizoen hadden we dit nooit gedaan, omdat ‘hutje mutje met z’n allen foto’s maken’ ons geen vrij gevoel geeft.

Tips & Tricks

 • Gebruik de app Park4Night of Campercontact om geschikte overnachtingen uit te zoeken.
 • Ga in gesprek met de lokale bevolking wanneer je twijfelt aan een plek om wild te kamperen. Hier en daar vroegen wij rond of een door ons gekozen plek door de lokals gerespecteerd werd en of er regelmatig door politie werd gecontroleerd.
 • Doe boodschappen bij de Lidl, dit scheelt aanzienlijk in kosten vergeleken met andere Portugese supermarkten.