Portugal Kitespot – Viana do Castelo

Aan de overkant van het gezellige stadje Viana do Castelo ligt Praia do Cabedelo: dé kitespot van Noord-Portugal. Waar Tarifa in Spanje als kitewalhalla wordt omschreven, noemen ze dit ‘het kleine Tarifa van Portugal’. Nadat we hier 2 weken met de camper hebben gestaan, kunnen we die vergelijking wel beamen. Niet alleen kitesurfen, maar ook windsurfen, golfsurfen, Stand-up Paddling en wingfoilen komt hier allemaal samen.

Gevarieerde watercondities

Deze spot heeft gevarieerde watercondities. Je ziet daarom ook vele watersporten door elkaar op deze plek, gezien je vlak water kunt opzoeken, maar iets verderop ook mooie golven. Het strand bestaat uit een grote rondvormige baai en is aan de rechterkant afgesloten door 2 pieren die de in-en uitgang van de haven verzorgen. Door de pier heb je aan het begin van de spot super vlak water en kun je ideaal aansnijden om hoog te springen. Verderop, hoe meer richting de andere kant van de baai, heb je lange voorspelbare golven die het heerlijk maken om te wavekiten.

Stabiele windcondities

Tijdens onze twee weken hebben we nagenoeg elke dag wind gehad. De eerste week was het vrij sterke wind. Hoe dieper op zee, hoe sterker. De tweede week wat zachtere wind, maar bouwt alsnog vaak op naar sterkere wind. Zachte of harde wind, toch altijd vrij stabiel. In het algemeen vind je tussen april en oktober hier gemiddeld 16-35 knopen wind.

Een goede sfeer

Het kan erg druk worden op deze spot, maar de windrichting zorgt toch voor ruimte. De wind is sideshore, soms zelfs een beetje aflandig. De baai zorgt er echter voor dat je altijd bij een crash wel weer verderop aan land komt. Daarnaast is het goed geregeld op deze spot met regels en voorzieningen. De strandwacht plaatst duidelijke zones waar te surfen en waar niet te surfen. Daarnaast houden ze alles in de gaten. Wanneer je kite crasht en om wat voor reden niet meer door kunt, schakelen ze een boot in voor een gratis rescue. Surfers onderling zijn erg vriendelijk naar elkaar en kijken naar elkaar om.

Een ruim, schoon strand

Niet alleen bij laagtij, maar ook bij hoogtij is er ruimte zat. De baai is ontzettend groot, maar ook wanneer we kijken naar de diepte kijken is er ruimte zat je materiaal voor te bereiden. Het zand is zacht en schoon, weinig schelpjes, takjes en afval.

Surfscholen en beachtentjes

Op het strand vind je twee surfscholen naast elkaar. Duotone Pro center en FeelViana bieden alle soorten surfsporten aan. De mensen die hier werken/ les geven zijn super vriendelijk. Ideaal wanneer je nog lessen wil nemen of materiaal wil huren. Ben je een dag geïnteresseerd in een andere sport, zij helpen je verder. Na het kiten een biertje en een snack? Aan het strand heb je 2 beachtentjes en bij Duotone Pro center vind je achter de duinen ook een relaxte tent voor drankjes en hapjes.