Portugal Kitespot – Lagoa de Obidos

Deze lagoon hebben wij al een aantal keer aangeraden gekregen. Dat maakte ons nieuwsgierig en daarom zijn we deze spot gaan ontdekken. Goede verhalen kwamen er langs, ook wel ‘een van de beste spots van Portugal’ genoemd. De omgeving alleen al is top. Met de camper stonden we knus en beschut aan de lagoon, omringd door bos, vissers en een paar andere campers. Een paar kitescholen verzamelden zich ook op deze spot om uit te pakken en daar de kite aan de lagoon op te tuigen. Vlak water, veel ruimte en gewoon parkeren direct aan de spot!

De lagoon

Deze grote lagoon is een uitmonding van de zee, gelegen aan de plaats Foz del Arelho. Hier start de lagoon, maar dit is niet de plek waar er gekite wordt. Vanwege verschillende redenen wordt er verderop de lagoon gekite. Hier vind je zowel ondiepe als diepe spots en weinig stroming, waardoor de spot ook veilig is om te varen. Het is niet voor niets dat hier veel scholen lesgeven. Geen probleem, want als gevorderde kiter heb je alsnog veel ruimte om te varen. Soms heb je hier botervlak water en soms wat kleine golfjes die je leuk als kicker voor je sprongen kunt gebruiken.

Een prima wind vanuit de kust

Niet slecht, maar ook niet helemaal top. De wind die wij hebben ervaren is wel wat vlagerig en van de scholen hebben we gehoord dat dit hier nu eenmaal zo is. De wind komt de meeste dagen cross shore vanuit zee. Dit is veilig en prettig, zodat je ook goede afstand van elkaar kunt houden en de kite veilig kan op- en neerlaten.

De omgeving

De lagoon is ontzettend groot. Niet overal is de kitezone, maar rondom de lagoon kun je prachtig hiken of mountainbiken. Ook is het mogelijk om op zee te kiten, gezien de windrichting en het is toegestaan. Vind je wavekiten leuk? Dan is dit de ideale spot. Leuk voor de afwisseling wanneer je al paar dagen op de lagoon heb gekite. Verder heb je rondom niet veel faciliteiten als toiletvoorzieningen of cafeetjes.

Kleine minpuntjes

De spot heeft dus erg veel te bieden, zowel voor beginners als gevorderden. Het nadeel van deze spot is relatief weinig ruimte om je kitemateriaal op te tuigen en het begin van de lagoon kent veel schelpjes en steentjes. Gecombineerd met wat zeewier maakt dit het soms wat glad en onaangenaam het water in en uit te komen. Schoentjes zijn hier dus wel aan te raden.