Portugal kitespot – Ihla de Faro

Deze spot heeft zowel de zee als de grote rivier waar je op kunt kiten. De spot kent geen mega grote promotie, omdat het officieel verboden is te kiten op de rivier. Echter wordt dit gedaan en moet je net even weten waar je dat het beste kunt doen. Het is een prachtige spot aan beide kanten van het eiland (zee en rivier) met een super vlakke waterspot die grenst aan de uitmonding van de zee die de rivier vult. Daardoor kun je tijdens 1 sessie gemakkelijk beiden spots combineren. Daarnaast is het in de Algarve, dus kans op een zonnetje en warm weer is vaak gegarandeerd.

De rivier

Wanneer je het eiland Ihla de Faro nadert, zie je de rivier al wanneer je de brug over rijdt. Vervolgens is het handig om zo ver mogelijk tot het einde van het eiland in de oostelijke richting te rijden. Vanuit daar is het nog zo’n 20 minuten lopen naar de spot waar je op de rivier goed kan kiten. Geen boten, boeien en andere obstakels en genoeg ruimte je materiaal voor te bereiden. Dit is de zandvlakte waar de rivier en zee bijna samenkomen. Wij hebben genoten met hoogtij, maar ook met laagtij van deze spot. Buiten het hoogseizoen vind je niemand op het water daar (waarschijnlijk ook omdat het wat moeite is hier te komen) en geniet je van een super vlakke spot met super stabiele wind.

De zee

De zee is je tweede optie bij deze spot om te kiten. Zin in wavekiten of liever meer ruimte bij drukte op de lagoon, dan heb je alle ruimte hier met vaak side- onshore wind. De wind komt vaak vanuit zuidwesterlijke richting waardoor je een perfecte downwinder kan maken naar de oostelijke kant waar de zee uiteindelijk de rivier instroomt. Wanneer je goed upwind kan kiten kun je even genieten op de lagoon en vervolgens weer terug naar je spot op het strand aan zee.

De condities

De windrichting komt vaak uit het zuidwesten. De wind is vrij stabiel in het hele seizoen. Door de thermische wind heb je einde dag altijd meer succes. Met de witte en schone zandstranden ben je op deze spot ook erg verwend. Geen vervelende steentjes of schelpjes hier in het water, zowel niet in de lagoon als op zee. De keuze voor golven, vlak water, ondiep en diep zorgt voor veel mogelijkheden op deze spot.