Portugal kitespot – Fuseta

Bij aankomst denk je niet snel aan een kiten, gezien deze spot nog niet erg populair is. Met een haventje en een klein strand aan de uitmonding van de lagoon lijkt de spot allereerst niet erg geschikt. Eenmaal een beetje rondvragen aan lokals en bij de lokale surfschool bleek dit toch een geschiktere spot dan we dachten.

De lagoon

Met hoogtij heb je een mega grote lagoon hier. Een deel trekt over de mosselbaken die zich op deze spot ook bevinden, maar een groot gedeelte blijft diep genoeg en buiten de mosselbanken om te kiten. Het strandje Praia da Fuseta Ria is ingericht voor strandgasten die komen om te baden en eventueel zie je hier een windsurflesje starten, maar geschikt om je kite op te laten en hier te varen is het niet. Daarom is de ideale situatie met een bootje de overkant op te steken en daar op het strand je kite op te laten. Gelukkig kwamen wij in contact met de lokale kiteschool die ons aanboden om met hun bootje mee te gaan de plas op. Daarna hebben we ze op een biertje getrakteerd om te bedanken.

Condities

De wind is hier vaak niet erg hard. In de middag komt de wind wel door de thermiek, maar een grotere kite heb je hier vaker nodig. Wij hebben die dagen met een 9 en 10 wel kunnen varen, maar wel met flinke windgaten.

Nog niet ontdekte spot

Dit is wel echt het voordeel van deze spot. Niet heel toegankelijk om op de spot te komen misschien, maar als je er bent dan is er bijna niemand. En dat is waar je soms naar uitkijkt niet waar?! Parkeermogelijkheden zijn er genoeg rondom het dorp en voor de haven. Nu even een manier vinden om er te komen. Bootjes gaan er altijd en dan ben je er ook binnen 2 minuten.