Portugal kitespot – Alvor Lagoon

Iedereen heeft het over deze spot aan de Algarve. En wij dus ook. Hier zijn wij een aantal jaar terug al geweest en hadden daar hele fijne kitesessies gehad. Deze lagoon stond dus zeker op ons lijstje om nog eens heen te gaan. Warme temperaturen, bijna windzeker in de namiddag en gevarieerde vaarspots op 1 lagoon. Gelegen tussen twee leuke steden – Lagos en Alvor – maakt dit een spot met veel mogelijkheden voor zowel kitesurfen als andere activiteiten.

Twee spots gelegen aan deze lagoon

De lagoon heeft twee stranden: eentje westelijk, grenst aan de kant van Lagos en de ander oostelijk, aan de kant van Alvor. Afhankelijk van de windrichting, drukte en jouw verblijf kies je de spot van waaruit je gaat kiten. De wind komt vaak uit het noordwesten. Wanneer je dan opstapt bij Alvor, heb je volledig on-shore wind en kan het daar erg druk zijn, omdat iedereen in de breedte van het strand kite. Ideaal is vanuit de Lagos kant. Daar heb je ruimte genoeg je kite op te laten, zelfs te doen met hoogtij. Vervolgens heb je een heel breed en lang stuk ondiep water waardoor het voor lessers ideaal is. Het water is warm en je staat tot aan je heupen in het water. Verderop is het dieper en heb je een heel breed stuk om heen en weer te varen. De lagoon een stuk kleiner bij laagtij.

De condities

Ook deze spot staat bekend om de hardere wind die ontstaat door de thermiek. Vanaf een uurtje of 4 in de middag heb je hier altijd meer wind dan de voorspellingen weergeven. Doordat de wind achter bergen vandaan komt zijn er wel veel harde vlagen op deze spot en dus sommige ‘gaps’ waar de wind wegvalt. Dat is een minpunt, maar verder kun je vaak van je 9m tot 12m een prima sessie draaien hier.

Genoeg ruimte

De lagoon is groot genoeg met hoogtij, maar doordat maar een paar scholen lesgeven op de plas (gezien het voor kitescholen officieel verboden is hier les te geven) in het ondiepe, heb je achterin voldoende ruimte te varen. Het is hier buiten juli en augustus om ook niet erg druk en zelfs in het hoogseizoen is het nooit mega druk.

Bereikbaarheid

Zowel de oostelijke als westelijke spot zijn wat lastiger bereikbaar. Betreft parkeren zijn er genoeg opties, maar om er te komen moet je nog een stukje lopen. Aan de kant van Alvor is dat zo’n 10 minuten over een houten pad door de duinen en aan de kant van Lagos moet je over een stenen dijk heen. Met hoogtij moet je een stukje over stenen in het water balanceren, maar dat is prima te doen.