Recept pistache pasta met witte chocolade

Pistache pasta

De reis door Italië brengt ons regelmatig in verleiding met alle zoete lekkernijen van het land. In Italië wordt er veel gekookt en gebakken met pistache, precies waar ik ook fan van ben. Alles met pistache maak je mij blij mee. Mijn favoriete ijssmaak en noot om uit het vuistje te eten. Laatst at ik in Italië een heerlijke ‘cornetti al pistacchio‘: een croissant gevuld met pistache crème.. omg zó lekker! Dit inspireerde mij om zelf een pistache crème / pasta te maken. Een beetje afgekeken bij wat Italiaanse recepten hiervoor en zelf een beetje geëxperimenteerd met de verhoudingen.

Recept – ± 200 gram

Ingrediënten

 • 100 gram ongezouten pistachenoten gepeld
 • 40 gram kristalsuiker
 • 50 gram witte chocolade
 • klontje boter
 • 1 tl zeezout
 • Paar pistachenoten ter garnering/ stukjes door de pasta

Bereiding

 1. Om een zo groen mogelijke pistache pasta of crème te krijgen, moet je de noten zo groen mogelijk krijgen. Ik gebruikte ongezouten pistachenoten die ik nog moest pellen. Eerst pellen, dan de nootjes tussen een theedoek wrijven om de meeste velletjes eraf te krijgen en daarmee zo groen mogelijke noten als resultaat.

 2. Rooster de pistachenootjes zo’n kleine 10 minuten in de oven of in mijn geval net zo handig in een koekenpan. Voeg hier verder geen olie of iets aan toe. Draai het vuur niet te hoog om te voorkomen dat de noten aanbranden.

 3. Doe de pistachenoten in een keukenmachine met de suiker en het zout en maal deze zo’n 10 minuten fijn. Uiteraard is je mix al veel eerder fijngemalen, maar je hebt de 10 minuten zeker nodig zodat de olie van de noten vrijkomt. Door de olie van de noten wordt de pasta smeuïg en hoe langer je maalt, hoe smeuïger. Mocht dit echt niet lukken na 15 minuten, kun je altijd een neutrale olie zoals zonnebloemolie toevoegen, maar let op: echt maar een klein beetje.

 4. Je kunt het recept hierbij laten, dan heb je als het goed is al een smaakvolle pasta die je goed kunt toepassen op een snede brood of voor toepassing op gebak.

 5. Ik ging experimenteren met wat witte chocolade (zoals veel Italiaanse recepten laten zien) om de pasta nog meer tot een crème te maken. Doe de witte chocolade en een klontje boter (a 2×2 cm) in een pannetje en laat ‘au bain Marie’ smelten en voeg deze toe aan de keukenmachine. Laat nog enkele seconden mixen en de pasta/ crème is klaar voor gebruik.

 6. Voeg enkele pistachenootjes (fijn gehakt) toe in de pasta voor een crunchy effect. Daarnaast ook leuk ter garnering. Deze ga ik snel weer eens maken: ECHT mmmmm!

Serveertip!

Deze pistache pasta is heerlijk voor op brood. Laat de pasta een dag staan en deze wordt wat steviger, maar nog steeds goed smeerbaar voor op brood. Warm is de wat meer vloeibare pasta – dus meer de crème – heerlijk als toepassing voor over of in gebak. Een echte aanrader: als topping op een frisse citroencake. Ook lekker als vulling in een croissant.

Trek in meer recepten?