Recept pizza bianca met mortadella, burrata en pistache

Pan pizza bianca Mortadella

Wanneer je de Mortadella pizza met pistache en burrata proeft, ben je verkocht. Deze overheerlijke pizza bianca is bekend onder de echte Italianen, maar kennen wij in Nederland niet op de kaart. Deze zou ik zeker toevoegen omdat het geweldige ingrediënten bij elkaar zijn. De mortadella is een typische Italiaanse worst en een specialiteit uit Bologna. Wij vonden deze pizza op de kaart bij een heerlijke Pizzeria op Sardinië en daarna besloot ik deze zelf ook te maken in de camper. Gemakkelijk te maken met enkel paar goede ingrediënten.

Recept – voor 2 personen

Ingrediënten

Pizzadeeg

 • 300 gram bloem
 • 1 zakje gist (7 gram)
 • 160 gram lauw water
 • Snufje zout
 • 2 eetlepels olijfolie

Pizza bianca

 • 2 el stracciata (het binnenste) van buffelmozzarella
 • 1 el pistache pesto
 • Handje pistachenootjes
 • 4 plakjes mortadella
 • 1 bol burrata
 • Blaadjes verse basilicum

Bereiding

Pizzadeeg

Wanneer je ervoor kiest zelf pizzadeeg te maken, begin je daarmee. Met dit recept duurt het rijzen van het deeg ongeveer 1 uur. In die tijd kun je alle ingrediënten voor op de pizza vast gaan snijden/ bakken. Wanneer je even geen zin hebt in wat werk, kan ik een rol vers pizzadeeg uit de supermarkt ook aanraden. Wanneer je het zelf maakt proef je dit er ook vanaf en dat is zooooo genieten.

 1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng het tot een geheel. Je zou hier een mixer met deeghaken voor kunnen gebruiken, maar die had ik niet. Daarom gewoon met de handen gedaan. Om er een mooi geheel van te maken doe je dit ongeveer 10 minuten lang.
 2. Wanneer je een stukje deeg pakt en deze uit elkaar trekt, moet het een mooi dun/ lichtdoorlatend lapje worden, maar niet scheuren. Eigenlijk een beetje wat je met een kauwgum doet;).
 3. Laat het deeg nu even 10 minuten rusten. Daarna is het klaar om verdeeld te worden in 2 bollen. Vervolgens laat je beide bollen nog 1 uur rijzen. Doe dit op kamertemperatuur en dek het deeg even af. Ik heb ze even in in theedoek gewikkeld. Daarna is het deeg klaar voor bereiding.

Bakken en beleggen

Normaal gesproken bij het bakken van de pizza in de oven ga je beleggen en erna bakken. Bij een pizza uit de pan komt de voornaamste warmte vanuit onderen (door gebruik van een deksel op het einde komt de warmte nog wat van boven, maar dit is niet genoeg).

 1. Om het deeg goed te garen bak je nu allereerst de uitgerolde bol (tot doorsnede van 30cm) en bak je die in een scheutje olijfolie 2 minuutjes op laag vuur aan. Haal de bodem weer uit de pan, keer hem om en start nu met het beleggen van de pizza.
 2. Na beleggen bak je de pizza nog zo’n 5 minuten aan op middelhoog vuur. Blijf erbij en check regelmatig de onderkant om te voorkomen dat die niet aanbakt.

De pizza’s kun je uiteraard beleggen hoe jij lekker vindt. Ik wissel graag af in pizza beleg, maar na het proeven van de Mortadella pizza op Sardinië, was ik verliefd. Wat een lekkere combinatie van ingrediënten op deze pizza bianca.

 1. Voor deze pizza start je met beleggen bij de stracciata van de buffelmozzarella, gemengd met de eetlepel pistache pesto (deze gebruik ik uit een potje). Meng deze door elkaar op de bodem en laat op laag vuur de pizza nog even warm worden.
 2. Snijd in de tussentijd de burrata in stukjes en pel de pistachenootjes en hak deze in kleine stukjes. Leg ook de verse basilicum en de mortadella klaar.
 3. Haal de pizza van het vuur en beleg de basis van stracciata en pistache pesto nu met de overige ingrediënten.


Trek in meer recepten?