Recept Lemon Curd, minder zoet

Lemon Curd

Lemon Curd is toch wel de bekendste curd en niet voor niets: zo lekker! Ik gebruik het graag voor taarten, op een boterham of door een kommetje Griekse yoghurt. Deze zoetzure crème is makkelijk te maken en wanneer je het potje goed afsluit kun je het nog zeker 2 tot 3 weken in de koelkast bewaren. Dus ook in de camper is dit een aanwinst in je koelkast en neemt het weinig ruimte in beslag.

Recept – 1 potje vol

Ingrediënten

  • Rasp van 2 middelgrote citroenen
  • Sap van 2 middelgrote citroenen (ongeveer 120ml)
  • 125 gram roomboter
  • 200 gram (fijne) kristalsuiker
  • 3 eieren (waarvan 1 ei alleen de dooier)

Bereiding

Voor de recept gebruik ik de au bain-marie methode en heb je dus een grotere en kleinere pan nodig, of een hittebestendige kom die je in de pan zet. Let op! Laat het mengsel nooit aan de kook komen, want dan krijg je bij het maken van de lemon curd stukjes gestold ei en dat wil je niet!

  1. Boen de citroenen schoon, rasp deze en pers vervolgens de citroenen met een handpers en giet het sap even door een fijne zeef om de sap te scheiden van velletjes en pitjes.

  2. Breng in de grotere pan een laagje water aan de kook en laat dit zachtjes doorkoken. Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in het steelpannetje (of hittebestendige kom) en verwarm dit mengsel nu volgens de au bain-marie methode. Roer alles gedurende het opwarmen goed door elkaar en wanneer er een egaal mengsel ontstaat schenk je nu ook de citroenrasp door het mengsel heen.

  3. Voeg nu ook de 2 eieren en 1 eidooier toe en blijf goed roeren. De eieren zorgen voor de binding en je zal nu merken dat de curd steeds dikker begint te worden en na ongeveer 10-20 minuten is de curd dik genoeg (houd ongeveer de dikte van romige yoghurt aan). Een curd breng je ongeveer tot een hitte van 70-80 graden.

  4. Houd je van een gladde curd? Dan giet je de curd nu eerst door een fijne zeef zodat er een mooie gladde crème ontstaat. Anders sla je die stap over en heb je een Lemon curd met stukjes rasp erin! Geeft naar mijn mening wel extra smaak.

  5. Giet de Lemon curd nu in een kom (zo breed mogelijk) zodat de curd goed kan afkoelen. Vergeet niet een laagje plastic folie erop te leggen zodat er geen velletjes ontstaan. Als de curd helemaal is afgekoeld in de kom op het aanrecht, dan kun je de curd nu in de koelkast zetten om nog enkele uren verder op te laten stijven.

Trek in meer recepten?