Koken in de camper: het hoeft niet lastig te zijn. Want neem je de tijd en heb je passie voor koken? Dan maak je misschien nog lekkerdere gerechten dan thuis. Met het juiste keukengerei, lokale producten uit je reisbestemming en veel liefde maak je simpele tot culinaire recepten in je camperkeuken. Een keuken in de camper is dan vaak niet ruim, maar dat mag je kookpret niet bederven, toch?!
Je ideale camper keukengerei
Een keuken in de camper heeft maar beperkte ruimte, maar een aantal ‘camper keuken essentials’ mag je niet missen naar mijn idee. Ga je – voor een tijdje – op pad met de camper? Vergeet deze keukengerei dan niet in te pakken:
Omnia oven
Wat is het?
De Omnia oven is dé camping- en camperoven om de heerlijkste gerechten in klaar te maken. Het is een pan die werkt als een oven. Deze pan bestaan uit 3 delen: RVS-onderstel, aluminium bakvorm en een deksel met kleine afstoom openingen rondom. De Omnia oven kun je gebruiken op een gaststel, elektrische kookplaat en spiritusbrander. Eigenlijk op alle soorten kooktoestellen, behalve inductie!
Hoe werkt het?
De drie onderdelen van de Omnia oven gebruik je dus altijd samen en de pan werkt met onder- en bovenwarmte. Door een goed doordacht systeem met een gat in het midden komt de warmte dus niet alleen van onder, maar ook de zijkanten en bovenkant. Ik heb hier al veel mee gebakken en vind het echt even goed werken als in mijn normale heteluchtoven thuis. Alleen frietjes vind ik wat lastiger, omdat het vrij lang duurt voordat deze aan alle kanten mooi krokant zijn.
Hoe maak je het schoon?
De Omnia oven is gemakkelijk schoon te maken. De aluminium bakvorm mag echter niet in de vaatwasser. Beschik je alleen over koud water in de camper? Dan kun je alle onderdelen ook goed schoon krijgen met koud water en wat afwasmiddel. Zelf gebruik ik altijd warm water om het extra goed vetvrij te krijgen. Heb je wat aangekoekte resten op je bakvorm, probeer dit dan voornamelijk te weken en gebruik eventueel baking soda om het eraf te krijgen. Ik heb weleens een schuursponsje gebruikt voor een hardnekkige aanbaklaag, maar daar krijg je op aluminium krassen van.
Extra accessoires
Naast de standaard Omnia oven, bestaande uit onderstel, bakvorm en deksel, zijn er ook nog een aantal accessoires die je erbij kunt kopen. Zelf heb ik alles behalve de thermometer en maxivorm. De thermometer staat nog op mijn verlanglijstje ;).
- Maxivorm
als je grotere hoeveelheden wil maken is deze de dubbele grote van de standaard vorm. - Siliconen vorm
handig voor taarten en cakes om gemakkelijk uit de vorm te halen. - Muffin vorm
speciaal voor het maken van muffins of kleine quiches. - Ovenrooster
voor het afbakken van broodjes of opwarmen van bijvoorbeeld een stuk hartige taart. - Thermometer
deze bevestig je in een van de gaatjes op de deksel en lees je gemakkelijk de temperatuur vanaf. - Opbergtas
ideaal om de pan met eventuele accessoires in op te bergen.
Waar koop je de Omnia oven?
All in one Keukenmachine
Met deze all in one keukenmachine heb je meteen alles wat je gemakkelijk kunt gebruiken voor het maken van recepten in de camper. Deze set bestaat uit de volgende onderdelen:
- Staafmixer
- Garde
- Hakmolen
- Dubbel hakmes
- Maatbeker
- Handleiding
Waar gebruik je het voor?
Om in je camper keuken alle kanten op te kunnen met gerechten, is een all in one keukenmachine super handig. Middagje pannenkoeken bakken? Met de elektrische garde zo gebeurd! Een soep maken en pureren? De staafmixer maakt alles gemakkelijk fijn. Daarnaast heb je nog een handige hakmolen die je handig kunt gebruiken voor het malen van noten tot meel of je zelfgemaakte pesto tot een mooi geheel mixt. Ook heb je een handige maatbeker die ik ook regelmatig gebruik. Daarnaast heeft deze keukenmachine 21 verschillende standen zodat je op verschillende snelheden kunt mixen, roeren of hakken.
Waar koop je de keukenmachine?
Waterkoker
Een waterkoker van ongeveer 1 liter capaciteit is handig om in je camper te hebben. Het is niet alleen tijdbesparend tijdens het koken(op het vuur gaat water aan de kook brengen overigens ook niet veel trager), maar ook fijn wanneer je thee wilt zetten en je geen ruimte op het fornuis hebt voor een pan water. De waterkoker is RVS en het en werkt op 1100W.
Nadeel
De waterkoker slurpt veel stroom. Per 0,8 liter dat je aan de kook brengt, gaat er 4% van de batterij af. Dit is vrij veel en een van de grootste stroomverbruiker van onze apparaten die op 24V werkt. Wanneer we krap in stroom zitten, kook ik water in een pan op het vuur.
Waar koop je deze waterkoker?
4-in-1 Handpers
Een handpers is ideaal voor het persen van je citroenen, grapefruits of sinaasappelen. Voor een glas verse jus of citroensap voor in mijn citroencake. De 4-in-1 pers is licht in gewicht en gemakkelijk op te bergen. Daarnaast verbruik je hier dus geen stroom mee. Naast de sap pers kun je de pers ook omdraaien en gebruiken om je eidooier van het eiwit te scheiden en zit er een rasp bij waardoor je zo een bakje vol geraspte kaas hebt staan: super handig! Dit product bestaat uit de volgende onderdelen:
- Maatbeker bakje (max 500 ml) om je sap, ei of rasp in op te vangen
- Kleine handpers met rooster om pitten in op te vangen (omgedraaid om dooier van eiwit te scheiden)
- Groter opzetstuk voor handpers, geschikt voor sinaasappels en grapefruit
- Rasp rooster voor het raspen van je kaas, wortel etc.
Waar koop je deze 4-in-1 handpers?
Simpele tot culinaire camper recepten
Leven in de camper betekent koken met de pannen, ruimte en producten die je hebt. Eenpansgerechten zijn dan ook ideaal voor in de camper om veel werk en afwas te voorkomen. Daarnaast zijn simpele gerechten wel zo gemakkelijk als je niet veel ruimte en tijd hebt. Op reis merk ik zelf dat ik veel tijd heb en erg veel passie heb om te koken. Daarom varieer ik tijdens de camperreis met het maken van simpele tot culinaire recepten. Daarnaast vind ik het heel leuk om te bakken, dus komt de Omnia oven goed van pas. Deze blogsite bestaat dan ook uit een blogpagina waar ik mijn recepten met je deel: De Keukentrek.
De Keukentrek is er voor simpele tot culinaire recepten, zoet en hartig, veel en weinig ingrediënten en gerechten uit verschillende internationale keukens. Ik kook voornamelijk graag Italiaans en Oosters, dus deze zul je hier vaker terugvinden.
Camper keuken tips!
Koken in de camper is niet veel anders dan thuis koken in je wat ruimere keuken, maar toch vraagt het wat aandacht en zijn er wat handige tips! Om het gemakkelijk, efficiënt en leuk te maken in je camper keuken ;).
- Een extra / flexibel werkblad in de camper
- Kook fornuis en wasbak in 1
- Bamboe of emaille servies
- Kruidenrekjes
- Keukenrol houder
Een extra flexibel werkblad
Mis je in je camper keuken ruimte om uitgebreid je groentes te snijden en verschillend keukengerei uit te stallen? In onze camperkeuken is het aanrecht erg klein. Dat is op veel momenten niet erg, gezien het aanrecht vooral in de avond intensief wordt gebruikt. Door een smaller aanrecht hebben we ruimte gewonnen voor andere dingen in de camper. Maar ons flexibele werkblad is een extra stuk aanrecht/ snijplank die ik bijna altijd gebruik tijdens het koken. Deze schuiven wij als een lade onder het bed vandaag en hebben we op dezelfde hoogte gebouwd als het aanrecht. Gemakkelijk om ingrediënten weg te zetten, of alles op de snijplank klaar te maken of als werkblad gebruiken om deeg uit te rollen. Multifunctioneel ;).
Kook fornuis en wasbak in 1
Soms zie je ook een kookplaat met maar 1 pit om te koken. Dit zou ik zelf nooit aanraden, omdat je in je camper dan veel gebonden bent aan eenpansgerechten en als je net als ik de tijd hebt: wil je ook uitgebreid kunnen koken! Een tweepits fornuis gecombineerd met wasbak is ideaal. Gemakkelijk schoon te maken en zo komt er geen viezigheid tussen fornuis en wasbak.
Waar koop je een combi kookplaat?
Lichte pannen en smalle pannen
Is er zoveel verschil in pannen? Zeker! Ik gebruik in de camper een hard Titanium wok- en koekenpan. Erg licht in gewicht en gemakkelijk schoon te maken door de anti-aanbaklaag. Voor mijn kookpannen heb ik zeer lichte RVS pannen die stapelbaar zijn en dus in verschillende maten. Deze zijn smal en hoog, ideaal wanneer je een pan nog naast je wok of koekenpan op de kleinste pit wil zetten.
Waar koop je lichte pannen?
Bamboe of emaille servies
Licht en niet breekbaar servies is handig voor in de camper. In de camper beweegt alles natuurlijk regelmatig, dus kun je het beste geen porselein of ander breekbaar servies meenemen. Daarnaast scheelt je campergewicht wanneer je licht materiaal uitzoekt. Voorheen hadden wij bamboe servies. Echter blijkt dat deze minder geschikt zijn wanneer ze gebruikt worden voor warme consumptie. Dan komen er namelijk schadelijke stoffen vrij blijkt volgens de Consumentenbond.
Momenteel hebben wij servies van emaille: emaille is een laagje glas over metaal of aardewerk heen. Wij hebben metaal servies met een emaille laag. Licht, gemakkelijk schoon te maken en bestemd voor hete consumptie.
Waar koop je emaille servies?
Kruidenrekjes
Een ophangbaar kruidenrekje in je camper is super fijn. Ik heb er 2 van hout, mooi passend bij de rest van de interieur in de camper. Met de passende glazen kruidenpotjes heb je dit rekje met gemakkelijk ophangsysteem zo aan de muur. Ik vind het heel handig om snel een potje kruiden te kunnen pakken en net zo leuk om er ook een klein kamerplantje in te zetten!
Waar koop je kruidenrekjes?
Keukenrol houder
Keukenrol is niet te missen in je camper keuken. Waar je thuis misschien veel meer met een vaatdoekje doet, is dat in de camper niet ideaal omdat je deze niet gemakkelijk in de was kunt doen. Keukenpapier gebruik ik om de wasbak mee schoon te maken wanneer deze niet doorspoelt, om mijn pannen mee schoon te maken zodat ik water bespaar, om eenvoudig het aanrecht af te nemen en ga zo maar door. Deze wil je niet continu uit een kastje halen, daarom hangt deze prominent in het zicht en kan ik er gemakkelijk bij. Een leuk DIY-project. Zo heb ik deze zelfgemaakt met een houten ronde stok. Deze hangt in 2 leren lusjes (gebruikt uit een oude broeksriem) en die heb ik in de muur geschroefd. Zo schuif je de keukenrol makkelijk over de houten stok. Geen zin om het zelf te maken? Gelukkig zijn er genoeg te kopen ;).
Waar koop ik een keukenrol houder?
Handig gecombineerd met een kruidenrek.