Kitesurfen op Sardinië - Spot La Pelosa

Kitesurfen Sardinië – De 15 Beste Kite Spots

Sardinië is een paradijs voor liefhebbers van verschillende watersporten. Met de prachtige witte stranden, helder lichtblauw tot turquoise water en mooie omgevingen is dit Noordelijkste Italiaanse eiland zeer geliefd. Wie er komt voor de wind is hier ook op het juiste adres. Voor golfsurfen, kitesurfen en windsurfen is er genoeg aanbod op het eiland. 360 graden rondom het eiland vind je goede spots, variërend van vlak water tot en met goede golven.

Top 15 beste kite spots

 1. La Pelosa
 2. San Pietro a Mare
 3. Rena Majori
 4. Rena di Ponente
 5. Porto Pollo
 6. San Teodoro
 7. Lido Orrì
 8. Costa Rei
 9. Villasimius
 10. Poetto Cagliari
 11. Porto Pino
 12. Porto Botte
 13. Punta Trettu
 14. Buggerru
 15. Putzu Idu

Kitesurf condities Sardinië

Beste kite periode

April tot en met oktober zijn de beste maanden die worden aangeraden door kiters en kitesurf scholen. Verkijk je er niet op dat ook buiten deze maanden er geweldige periodes van wind kunnen zijn. Wij verbleven eind november en heel december op Sardinië en hebben meer dagen wind gehad dan windstil ;).

Gemiddelde watertemperatuur

De watertemperaturen van Sardinië lopen vrij uiteen. Dit heeft voornamelijk met de periode te maken. Verder is het water in het noorden altijd wel paar graden kouder dan zuidelijk van het eiland. In de wintermaanden (november tot en met februari) is de gemiddelde watertemperatuur tussen de 12 en 18 graden. Van maart tot en met april en september tot en met oktober varieert het tussen de 18 en 25 graden en tussen mei en augustus varieert het met warme temperaturen van 25 tot wel 30 graden.

Wetsuit soort

Voor de wintermaanden is overal op het eiland wel een full body wetsuit van 5/4 mm aan te raden. Daarnaast kan de sterke wind voor extra kou zorgen en zijn neoprene handschoentjes en schoentjes ook niet verkeerd. Voor de echte koukleumen is een neoprene cap ook niet verkeerd. In het voorjaar en najaar kun je prima met een 4/3 mm wetsuit overweg. Bij warme luchttemperaturen is het voor te stellen tussen april – juni en september – november ook te kiten in een 3/2 mm full suit of een shorty. In de zomermaanden kun je prima kiten met alleen een short en lycra. Wil je meer weten over wetsuits kijk dan op www.wetsuitsyou.com.

Windcondities

De windcondities zijn verschillend op het eiland. Het noorden staat bekend om harde en vlagerige wind. De vlagen komen door de storing van het eiland Corsica wat boven Sardinië ligt. De windrichtingen zijn hier vaak vanuit noord (Tramontana), noordwest (Mistral) of noordoost (Grecale). In het zuiden is de wind constanter. Hier is de richting vaak noordwest (Mistral), zuidoost (Sirocco) en tussen april en september ontstaat er ook thermische wind. Met warme dagen stijgt de warme lucht op, waardoor de wind vanuit zee hiermee wordt versterkt. Daardoor heb je vaak meer wind dan voorspeld is. Meestal komt de wind vanuit het Noordwesten, dit is dan ook de beste en meest stabiele wind.

Watercondities

Sardinië heeft voor iedere surfer wat te bieden. Er zijn prachtige vlakwater plekken zoals Punta Trettu in het zuid-westen, maar ook verschillende lagoons. Daarnaast heeft het ook spots met golven, soms erg hoog en gestroomlijnd dus ideaal voor golfsurfen en wavekiten.