Kitesurfen in Portugal – De Beste Kite Spots

Portugal heeft erg veel te bieden in de sport kitesurfen. De gevarieerde spots van vlak water tot grote golven maakt het zeer geschikt om hier te gaan kiten. Daarnaast zijn verschillende spots zowel geschikt voor de beginnende kiter als voor de gevorderden. Portugal is een land wat een grote periode kent van windzekerheid door de thermische wind die in de vroege zomer start en blijft tot het najaar. Daarnaast is het vrijwel overal goed weer en dat bijna het hele jaar door. Naast het kiten kun je veel andere activiteiten doen, lekker eten en zijn er sfeervolle steden en dorpjes te vinden.

Top 5 beste kitespots

De beste kiteperiode

Mei tot en met oktober

Gemiddelde watertemperatuur

Gedurende de zomermaanden is het water uiteraard op z’n warmst, denk aan 18 – 24 graden. Het verschil tussen deze getalen is groot, omdat er zeker een verschil in temperatuur is tussen de zuidkust en hogerop aan de westkust waar de Atlantische oceaan een stuk kouder aanvoelt. Tijdens de winter kun je de gemiddelde temperaturen van zomerseizoen wel halveren.

Wetsuit soort

Met een kwalitatief fullbody wetsuit van 4/3 zit je voor het hele seizoen aardig goed. Naast warmte biedt een wetsuit natuurlijk ook algemene bescherming tegen zon bijvoorbeeld. Tijdens de zomer is een shorty in het zuiden ook goed te doen, in het noorden het hele jaar een fullbody wetsuit te dragen. Wij hebben op ondergenoemde spots tussen mei en juli gekite en bij elke spot onze fullbody 5/4 gedragen. Toch fijner om het iets warmer te hebben, dan te koud;).

Windcondities

Thermische wind. In warme-/ zomermaanden stijgt de warme lucht op, waardoor de wind vanuit zee hiermee wordt versterkt. Daardoor heb je vaak meer wind dan voorspeld is. Meestal komt de wind vanuit het Noordwesten, dit is dan ook de beste en meest stabiele wind.

Watercondities

Vlak water tot hoge golven. Spots met super vlak water wind niet alleen op de vele lagoons die Portugal kent, maar ook op spots waar de branding wordt geblokt door een lange pier die de haven scheidt of door aflandige wind. Mooie, lange en voorspelbare golven vind je bijna overal wel aan de westkust. De allerhoogste golven vind je natuurlijk in Nazaré (dit is alleen vaak in winterseizoen en je vraagt je af of je 20-30 meter hoge golven wilt kiten)!