Recepten voor Italiaans 5-Gangen Camper Kerstmenu

Italiaans 5-gangen Kerstmenu in de Camper

Een uitgebreid 5-gangen diner klaarmaken voor kerst? Zeker! Waarom niet? Heb je tijd en kook je voor 2 in de camper, dan is dit prima te overzien. Als je geen inspiratie hebt én van de Italiaanse keuken houdt: hierbij een gemakkelijk, maar culinair 5-gangen kerstmenu. Geen kerst? Ook geen probleem, want deze gerechten zijn altijd lekker om klaar te maken, het hele jaar door, voor welke gelegenheid dan ook.

Het menu

Dit 5-gangen menu heb ik gemaakt op eerste kerstdag. Feestelijke gerechten en allemaal in het Italiaanse thema, want we waren toen in Italië. Dit menu vergt niet al te veel werk, waardoor je zelf ook nog kunt genieten aan tafel en niet alleen maar in de keuken staat. Zo is het dessert makkelijk voor te bereiden in de ochtend of zelfs een dag ervoor en zijn de andere gerechten zo gemaakt.

De gerechten

Het kerstmenu bestaat uit de volgende gerechten:

  1. Antipasti misto
  2. Pomodoro soepje
  3. Caprese taartje
  4. Pappardelle Cacio e Pepe
  5. Panna cotta passievrucht

Antipasti Misto

Gang 1 Italiaans kerstmenu – Antipasti misto plankje

Antipasti: wie kent het niet?! De uitgebreide Italiaanse borrelplank waarmee de Italianen starten tijdens een diner. Het zijn als het ware amuses of borrelhapjes om de eetlust op te wekken.. wat?! Is dat nodig met al die lekkere gerechten in Italië?! Antipasti misto betekent simpelweg ‘verschillende kleine hapjes op een plank’. Vaak vind je hier verschillende soorten vleeswaren en kazen terug en olijven, tapenades, gedroogd fruit, noten en groenten. Het gevaar: te veel op de plank.. dan wil je erna toch niet meer die andere 4 gangen?!

Ga naar het recept!

Pomodoro soepje

Gang 2 Italiaans kerstmenu – Pomodoro soepje met mascarpone en basilicum

Een goed tomatensoepje kan nooit kwaad op een menu. Daarnaast is het ook heerlijk dit recept te maken wanneer je zin hebt in soep met wat brood. Rijk aan smaakvolle roma tomaatjes en dit pomodoro soepje combineer je heerlijk met mascarpone en verse basilicum. Houd je van een beetje pit? Dan is een klein stukje rode peper ook zeker geen misstap in deze soep.

Ga naar het recept!

Caprese taartje

Gang 3 Italiaans kerstmenu – Caprese taartje met pesto

Caprese doet altijd goed, toch?! In een salade, door een pasta, als een hapje op spies.. verzin het maar! Een klein caprese taartje als tussengerecht is een smaakvolle toevoeging. De juiste en verse ingrediënten zijn key in dit gerechtje en verse pesto en een scheutje top olijfolie maakt het helemaal af. Een burrata of buffelmozzarella past beiden erg goed in dit recept.

Ga naar het recept!

Pappardelle Cacio e Pepe

Gang 4 Italiaans kerstmenu – Pappardelle Cacio e Pepe

Pasta met kaas en peper: hoe simpel én smakelijk kan het zijn?! Gebruik welke pastasoort dan ook en combineer de juiste bereidingswijze en hoeveelheid ingrediënten om deze overheerlijke pasta te maken. Voor de pasta Cacio e Pepe gebruik je vaak spaghetti of een andere lange pastasoort. Ik vond de pappardelle hier mooi bij passen en met een verse pecorino (schapenkaas) van topkwaliteit en flink wat zwarte peper kan het eigenlijk niet meer mis gaan;).

Ga naar het recept!

Panna cotta passievrucht

Gang 5 Italiaans kerstmenu – Panna cotta met vanille en passievrucht

Gek op roomtoetjes gecombineerd met vers fruit?! Probeer deze romige vanille passievrucht panna cotta dan eens. Super gemakkelijk te maken en een waar genot waar je van wilt blijven eten. Dit basisrecept panna cotta kan gecombineerd worden met wat dan ook! Zelf houd ik van een frisse tegenhanger, omdat dit dessert romig en machtig is. Met bosvruchten of citroen is een van mijn favorieten. De combinatie met passievrucht is echter mijn nummer 1. Vergeet niet om genoeg ruimte te bewaren voor dit laatste gerecht in je 5-gangen menu.

Ga naar het recept!

Trek in meer recepten?