Handleiding Camper Fiat ducato L2H2

Deze handleiding geeft een overzicht van alle belangrijke onderdelen van de camper wat een beetje uitleg nodig heeft wanneer je de camper niet kent. Voor de laatste versie van de handleiding kijk op www.decampertrek.com/handleiding (scroll helemaal naar beneden en klik op de link handleiding). We hebben de handleiding in verschillende categorieën onderverdeeld:

1. Veiligheid

  • Rookmelder
    Rechts bij de schuifdeur op het plafond (als je van binnenuit naar de schuifdeur kijkt) zit de rookmelder. Deze gaat uiteraard af als er te veel rookt is ontstaan in de bus. Deze kan ook afgaan als je aan het koken bent en de ventilatie niet goed is. Gaat hij af wanneer het niet nodig is, kan je op de grote ronde knop drukken in het midden waar test op staat (houd hem ingedrukt). Als dat niet meteen werkt kan je de rookmelder naar links draaien om hem eraf te halen.

Tijdens het koken is het altijd handig het dakraam open te hebben en de ventilatie aan te zetten op de functie UIT. Dan dient het dakraam als het ware voor een afzuigkap.

  • Koolmonoxidemelder
    Deze zit rechts onder het aanrecht, achter de LPG fles. Als er een gaslek is ontstaan en er teveel gas vrijkomt zal deze afgaan. Er zit een ventilatiegat (drop vent) in de vloer om het LPG gas weg te laten sluizen wanneer er een lek is ontstaan. Uit voorzorg zit dit gat vlakbij alle gaskoppelingen (LPG is zwaarder dan lucht dus blijft op de grond hangen). 
  • Branddeken
    Onder de bank (aan de kant van bed) zit de branddeken. Indien er brand ontstaat (maar dit nog te overzien is) gelieve deze te gebruiken, in plaats van de brandblusser. De deken is groot en slaat als het goed is de vlam die ontstaan is meteen uit. Bij het blussen kost dit meer tijd en heb je veel troep in de camper. 
  • Brandblusser
    De brandblusser zit rechts onder het aanrecht, rechtsvoor de LPG fles. Indien er een brand ontstaat in de keuken kan deze gebruikt worden. 

2. Gas (LPG)

  • LPG fles (27 liter)
    Onder de keuken zit een 27 liter LPG tank die gevuld kan worden bij tankstations met een LPG voorziening. In Europa zijn er verschillende aansluitpunten om de tank te vullen. Voorin de camper, bij het stuur, liggen verschillende aansluitkoppelingen die je kan gebruiken voor verschillende landen. In Nederland is er geen koppelstuk nodig. De gastank heeft een metertje aan de bovenkant, zo kun je zien hoeveel liter er nog in zit. Het is een 27 liter tank, maar de tank vult maar tot 80% uit veiligheid. 

Let op!: Tijdens het rijden en slapen adviseren we de gastank altijd dicht te draaien. Dit uit extra veiligheid.

  • Kachel (werkt op LPG)
    Voor de koude dagen of wanneer je het gewoon warmer wilt hebben, is er een kachel. De kachel werkt op gas (LPG). De kachel kan bediend worden vanuit de thermostaat op het schakelpaneel rechts van de schuifdeur. Om te beginnen draai je aan de bovenste knop om de kachel aan te zetten. Allereerst naar icoontje ‘ventilatie’ (1 slag naar rechts). Pas na ± 5 seconden draai je de knop 1 slag verder naar rechts op icoon ‘vlam’. Je kan de thermostaat warmer en kouder zetten door de grote ronde knop te draaien naar rechts voor warmer (rode zone) of naar links voor kouder (blauwe zone).

    Let op!: kachel kan niet gebruikt worden tijdens het rijden.
  • Buiten Douche (met geiser op LPG gas voor warm water)
    Wanneer je gaat douchen, zet altijd eerst de waterpomp aan bij schakelpaneel). De buitendouche bevindt zich aan de achterkant van de camper, bij de linker deur. De douche kun je gebruiken zonder de geiser aan te zetten om een koude douche te nemen of bijvoorbeeld je hond mee af te spoelen. Als je warm water wilt, dan moet je eerst de geiser aanzetten en de water- en gasknop en de douchekop volledig openzetten, zodat er een volledige ontsteking ontstaat. Daarna kun je de temperatuur van het water aanpassen met de gasknop en waterknop. De waterknop heeft ook invloed op de temperatuur. De temperatuur wordt op de geiser aangegeven en kan oplopen tot 70 graden (dat is veel te warm), maar tussen 39 en 45 graden is prima. Als de temperatuur blijft oplopen of aflopen, is de verdeling tussen de gas- en waterknop niet goed. Probeer meer water te geven of meer gas, dit is even spelen met de knoppen.

Let op: de buitendouche achter gebruikt het water uit de 70 liter watertank. De waterslang naar de douche is afgesloten met een reguleerventiel koppeling (deze grijze knop vind je links van de geiser). Deze moet je eerst opendraaien en na het douchen weer dichtdraaien om lekkage te voorkomen. Vergeet ook niet de gasknop van ON naar OFF te zetten.

  • Kookfornuis 

Het fornuis heeft geen elektrische ontsteking. Daarom duw je de bedieningsknoppen van de twee pitten in en draai je naar laag vuur om vervolgens de ontsteking te creëren met de aansteker. Er zit een voeler bij beide pitten, daarom is het van belang dat je de knop na contact met vuur eventjes ingedrukt houdt. Bij de voorste is dit enkele seconden, bij de achterste duurt dit wat langer, houd zo’n 10 seconden vast.

3. Water 

  • Watertank (70 liter)

De camper heeft een 70 liter watertank. Deze bevindt zich onder de koelkast. De watertank kun je vullen vanuit de buitenkant van de bus bij de witte dop waar ‘wasser’ op staat. De dop maak je open met een sleutel die op de sleutelbos zit van de auto. Achterin de garage ligt een vulslang met 2 verschillende koppelstukken voor op de kraan. Wanneer je het deurtje van de kast (onder de koelkast) opent, zie je links de blauwe watertank. Aan de linkerkant van het kastframe vind je vooraan een transparante slang. Hier kun je zien hoeveel water er nog in de tank zit. Aan de hand van een dobber die daarin zit, zie je gemakkelijk het waterniveau.

  • Jerrycan (19 liter) en afvoerslang
    Onder het aanrecht, links van de LPG fles, staat een 19 liter jerrycan om het afwaswater in af te voeren. Wanneer de jerrycan vol zit, moet je hem uiteraard legen. Als dat niet direct mogelijk is, kun je de afvoerslang in de afvoerpijp doen (rechts achterin) waardoor het water via de pijp naar buiten stroomt.

    Let op: 19 liter is minder dan je denkt. Regelmatig controleren of die niet bijna vol zit om overstroming te voorkomen (ons al paar keer gebeurd). En let ook op het afsluiten van de jerrycan. Met de gele dop sluit je de tank af. Dit is wel zo handig als je gaat rijden, anders zit alles onder. Wanneer de jerrycan leeg is, houd de dop er dan zoveel mogelijk vanaf om schimmelvorming te voorkomen.
  • Kraan (waterpomp aan bij schakelpaneel)
    Het aanrecht heeft een wasbak met waterkraan, die alleen werkt als de waterpomp aanstaat. Check of de waterslang in de jerrycan zit of in de afvoerpijp. Indien de jerrycan vol zit, de afvoerslang in de afvoerpijp achter de LPG fles stoppen. De kraan heeft geen warmte ontsteking, daarvoor gebruik je een pan water opzetten op het vuur of de waterkoker.


Let op: wanneer de waterpomp blijft lopen (dit hoor je overduidelijk) is er of een lekkage, de douchekop achter staat nog open, of de watertank is leeg. 

4. Elektra 

  1. Schakelpaneel (rechts van de schuifdeur/ zijkant van de bovenkast bij bedeinde)
    1. Omvormer rechter tuimelaar (220V stopcontact bij keuken)
      Voor 220V bij het stopcontact in de keuken. Deze zet je alleen aan wanneer je 220V nodig hebt voor de waterkoker of laptop opladen etc. De rechter zilveren toggle schakelaar op het schakelpaneel regelt de omvormer. Als je de omvormer aan laat staan blijft deze stroom slurpen. Je hoort hem vaak nog loeien als hij aan staat.
      • Omhoog is uit en omlaag is aan.
    2. Waterpomp (linker tuimelaar)

De waterpomp de linker zilveren toggle schakelaar. Als de waterpomp blijft lopen is er of een lekkage, douchekop achter staat nog open of de watertank is leeg. Zet de waterpomp dan direct uit door hem omhoog te schakelen. 

  • Omhoog is uit en omlaag is aan.
  1. Verlichting – 4 schakelaars
    • Rechtsboven – Woonkamer plafond 4 spotjes
    • Linksboven – Slaapkamer plafond 4 spotjes
    • Rechtsonder – Keuken ledstrip
    • Linksonder – Bed ledstrip
  2. Zonnepaneel monitor (DC-DC Charge)
  3. Thermostaat voor kachel 
  4. Thermometer met klok, temperatuur en luchtvochtigheid
     
  1. Elektrabord (onder het bankje bij het bed – klepscharnier omhoog)
    1. Zekeringen
      Indien één van de elektrische apparaten of systemen niet meer werkt kan het zijn dat de zekering is doorgebrand. Onder de bank bij het bed zit het elektrabord waar je alle zekeringen ziet. Als er een lampje brand bij een van de zekeringen betekent het dat hij stuk is en moet je deze vervangen met dezelfde kleur of AMP (zie zakje) 
    2. Huis batterij (linker rode noodschakelaar)
    3. Auto dynamo/ batterij (rechter rode noodschakelaar)
    4. Aardlekschakelaar 

Voor als er kortsluiting ontstaat in het 220V stopcontact bij de keuken.

  1. Zonnepaneel en laadregelaar
    Het zonnepaneel op het dak heeft een vermogen van 320 watt en wordt via de laadregelaar op het schakelbord aangestuurd.

    ! De huis batterij / accu is leeg: wat te doen?
  2. Check de app om voor zekerheid te controleren of de batterij echt leeg is
  3. Nu heeft het geen zin de auto te starten om de accu te laden via de dynamo. Dit lukt helaas alleen als er nog iets van batterij in zit. 
  4. Rechts van het elektrabord bevindt zich een verlengsnoer. Deze moet je nu gebruiken, samen met de acculader, die daar ook ligt. De acculader is al aangesloten op de plus en de min en het verlengsnoer moet je alleen aansluiten op stroom. Bij een paar procent kun je loskoppelen en verder laden op de auto dynamo.
     
  5. Huis batterij / Accu Lithium (200amp)
    De huis batterij is een 200 amp Lithium batterij die je kan monitoren via een app
    1. App
      Om te kunnen monitoren hoeveel huis accu je nog hebt kan je de app “Solarfam of Solmax” downloaden en verbinden via bluetooth met de batterij.
      Download bij Google Play 
      Download bij Appstore

5. Overig

  • WC (Chemische toilet)

Onder het bed, achter het deurtje staat een chemische toilet indien nodig of gewenst kan je hier een grote en kleine boodschap doen. Het werkt hetzelfde als een normale wc alleen moet je niet vergeten de hendel voor uit te schuiven zodat je boodschap naar beneden kan vallen. Je kan daarna doorspoelen met het handpompje aan de linkerkant door omhoog en omlaag te pompen. 

De chemische toilet kan alleen geleegd worden op de daarvoor bedoelde plaatsen bij campings of camperplaatsen met zwart water loos plaatsen. 

  • Swivel Tafel (eettafel)

De swivel tafel of eettafel kan draaien. Je kan de tafel ook helemaal eraf halen indien nodig.

  • Dakraam en ventilator

Het dakraam kan je open draaien door rechtsom aan de knop te draaien. Daarnaast is heeft het dakraam ook een ventilator die je harder en zachter kan zetten en die naar binnen en buiten kan blazen. 

  • Koelkast
    De koelkast werkt zoals een normale koelkast en kan je instellen op 4 verschillende temperaturen door aan binnen aan de linkerkant op de vries icoontjes te drukken. 


6. Het Voertuig (buscamper)

  • Banden spanning
    Koude banden moeten ongeveer 4.5 bar zijn (mag 0.3 afwijken). Warme banden na het rijden of in de zon gestaan zijn tussen de 4.5 en 5 bar. Voorbanden zijn meestal 0.3 bar lager dan de achterbanden. 
  • Hoogte Camper

Hoogte van de camper is 2,6 meter. Kijk uit met bruggen en viaducten!

  • Tankinhoud / brandstoftank

De camper heeft 90 liter inclusief 10/12 liter reserve.

  • Diesel
    Wij rijden op diesel en het liefst premium diesel, dat is beter voor de motor. Zorg ervoor dat je de tank niet helemaal tot het meldingslampje leeg rijdt, dat is slecht voor de motor. 
  • Luchtvering
    De camper heeft bij de achterbanden luchtvering die aanpasbaar zijn, deze zit links van de rijdersstoel bij de handrem. De luchtvering kan je oppompen met een handpompje (die ligt in het dashboardkastje voor de bijrijdersstoel). De luchtvering moet tijdens het rijden minimaal 1 bar zijn en maximaal 4 bar. Meestal houden wij 1,5 bar aan.
  • Spiegels handmatig inklapbaar
    Als je de camper op een smalle parkeerplaats langs de weg parkeert, graag de spiegel aan de wegzijde inklappen. Dit kan gewoon met de hand. 
  • Oliepeil / Motorolie
    Als er meer dan 1000 km gereden is check dan even het oliepeil. Deze moet iets boven het middelste streep zitten. Als er te weinig olie in zit moet er worden bijgevuld met 5W40 olie. Motorolie SAE 5W-40 op synthetische basismet kwalificatie FIAT 9.55535- N2
  • Handrem (+ 1e versnelling bij een helling)

De handrem zit links van de bestuurderstoel. Zet deze er goed op wanneer je parkeert, maar het liefst ook de camper in de eerste versnelling zeker bij een helling. De handrem haal je gemakkelijk eraf, maar let op dat je hem wel helemaal tot beneden doet.

7. Checklist voor het rijden (alles vast- en uitzetten)

  1. Alle kastjes en lades (schuifjes)
    1. Kastje boven aanrecht
    2. Kastje boven koelkast
    3. Kastje onder koelkast
    4. Kledingkast links en rechts
    5. Deurtje onder aanrecht
    6. 3 lades onder aanrecht
    7. Kastje boven tussendeur
    8. Deurtje voor de WC
    9. Lades in midden onder bed (deze hebben een slot)
  2. Dakraam dichtdraaien
  3. Swivel Tafel vastzetten – met Touw
  4. Jerrycan (19 liter) dichtdraaien met dop of legen en zonder dop
  5. Klep fornuis/ wasbak dichtklappen
  6. Alles van het keukenblad (hier staat vaak een fruitmandje, waterkoker en koffie apparaat)
  7. Gaskraan dicht
  8. Schakelaars uit op schakelpaneel (water, omvormer, lichten, kachel etc.)
  9. Geen losse (kwetsbare) dingen meer op het bed
  10. Koelkastdeur goed dicht