Recept overheerlijke gevulde speculaastaart

Gevulde speculaastaart

In het najaar wacht ik met smacht op de Sinterklaas lekkernijen! Pepernoten zijn lekker, maar voor een kwaliteit gevulde speculaas kun je mij wakker maken. Bij een goede banketbakker zijn deze verrukkelijk, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken. November is aangebroken en ja, ik vind het weer tijd! Deze machtige gevulde speculaastaart met zelfgemaakte amandelspijs is niet heel moeilijk, maar wel oh zo lekker. Flink wat speculaaskruiden maken deze taart af. En dat de camper volledig naar speculaas ruikt, vind ik helemaal niet erg..

Recept – bakvorm Omnia oven

Ingrediënten

 • 150 gram boter (kamertemperatuur)
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 250 gram patent- of tarwebloem
 • 2 el speculaaskruiden
 • 1 el citroensap
 • Snufje zout
 • 1 ei om te bestrijken
 • Paar amandelen voor decoratie
 • 500 gram zelfgemaakte amandelspijs (recept hieronder)

Amandelspijs

 • 250 gram blanke amandelen
 • 250 gram kristalsuiker
 • 1 middelgroot ei
 • Rasp van 1/2 middelgrote citroen

Bereiding

Let op: zowel de amandelspijs als het speculaasdeeg maak ik 1 tot 2 dagen voordat ik de taart ga bakken. Het komt ten goede aan de smaak van zowel de amandelspijs als het deeg wanneer je deze 24 tot 48 uur laat rusten in de koelkast. De smaak van de amandelspijs is dan verrukkelijk en de structuur van de speculaas deegvol is dan het best, doordat de boter nog wat uitzet en de citroensap voor de beste binding van ingrediënten heeft gezorgd.

Zelfgemaakte amandelspijs

 1. Als je blanke amandelen gebruikt of gemalen amandelmeel, ga je naar stap 2. Met donkere amandelen breng je deze eerst aan de kook om uiteindelijk de schil te verwijderen. Breng water aan de kook, voeg de amandelen toe en laat ze tussen 30-60 seconden koken. Giet het water af, spoel de amandelen met koud water af en doe de amandelen in een schone theedoek. Wrijf de amandelen tegen elkaar zodat de bruine schil verwijderd wordt. Wanneer ze allemaal blank zijn, controleer dan nog goed dat ze droog zijn voordat je ermee gaat werken.

 2. Doe je blanke amandelen in een keukenmachine en voeg hier de suiker en de citroenrasp aan toe. Maal dit tot dat er een mooie gemixte massa ontstaat. Voeg nu het ei toe en mix nog een keer goed door. Schep de spijs rondom de randen van de keukenmachine nog even weg en maal een laatste keer opnieuw. Neem de spijs uit de machine en maak hier een samenhangende bol van. Wikkel in vershoudfolie en laat 1 tot 2 dagen in de koelkast rusten voor de beste smaakontwikkeling van de spijs.

Speculaasdeeg

 1. Voeg de bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden, zout, citroensap en boter toe in een beslagkom. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, zodat je het gemakkelijk kunt kneden. Ik snijd de boter altijd eerst met 2 messen wat kleiner en begin dan met beide handen te kneden. Het deeg is goed kruimelig en wanneer het te droog blijft, moet je eigenlijk nog wat langer doorkneden of een extra beetje boter toevoegen.

 2. Wikkel de deegbol in vershoudfolie en laat in de koelkast rusten. Ik doe dit 1 tot 2 dagen, net als de amandelspijs. Dit kan helemaal geen kwaad en komt de structuur van de deegbal alleen maar ten goede. Let op: de deegbal is echt keihard als je deze na die tijd rusten uit de koelkast haalt. Ik hak de bal dan altijd weer even in wat kleinere stukjes en kneed het weer opnieuw tot een mooie gebonden deegbol.

Speculaastaart maken

 1. Vet de siliconen vorm in met boter en bestuif met wat bloem. Zo haal je de speculaastaart straks gemakkelijk uit de vorm. Verdeel de deegbal in 3 bollen. Rol ze stuk voor stuk uit en gebruik hiervoor een stevig werkblad en bestuif met wat bloem op het blad als de roller. Houd ongeveer een dikte van zo’n 0,5-1cm aan. De eerste gebruik ik voor de bodem. Vervolgens bekleed je de randen rondom de Omnia bakvorm. Bewaar de derde bol voor stap 3.

 2. De zelfgemaakte amandelspijs is nu aan de beurt. Om deze extra glad en smeerbaar te maken voeg ik aan de spijs nog een geklutst half ei toe. Kneed het tot een glad geheel en smeer de spijs uit over de speculaasbodem. De andere helft van het ei gebruik je straks om de bovenkant mee te bestrijken.

 3. Gebruik de derde bol om de bovenkant mee te bekleden. Zorg dat alle delen van het deeg goed gehecht zijn en bestrijk de bovenkant van het deeg nu met het overige deel van het ei. Voeg vervolgens wat amandelen toe ter decoratie en bestrijk nogmaals met het ei.

 4. Bak de gevulde speculaastaart zo’n 30-40 minuten op middelhoog vuur. Na 30 minuten zie ik de bovenkant al goed garen en zet ik de laatste 10 minuten de Omnia oven nog op laag vuur. Laat de taart helemaal goed afkoelen voor je deze aansnijdt. Dit om scheuren in je taart te voorkomen. Even wachten en dan genieten van deze intense smaken. Overheerlijk!Trek in meer recepten?