Gas Aanleggen in de Camper

Gas Aanleggen in de Camper – 8 Stappenplan

Veel campers hebben een gasfles aan boord voor het koken op gas en/of voor een kachelsysteem voor de koudere seizoenen. Zo hebben wij dat ook: een ingebouwde gasfles die we gemakkelijk kunnen bijvullen via ons LPG vulpunt aan de buitenkant van de camper. Denk dus na welke apparaten je op gas wil laten werken. Je kan er ook voor kiezen om deze apparaten elektrisch te laten werken. Houd er rekening mee dat gas gevaarlijk is en dodelijk kan zijn. Wij hebben zelf de gasinstallatie in de camper gelegd maar wij zijn geen officiële gas installateurs of experts. Dus geen garanties of schade claims.

Welk gereedschap hebben wij gebruikt?

  • Boormachine
  • Schroevendraaier
  • Steeksleutel of ringsleutel
  • Teflon tape of gas tape
  • Afbreekmes
  • Gatenboor
  • Ijzerboortjes

Stap 1. Welke apparaten wil je op gas laten werken?

Hierbij een overzicht van producten die vaak op gas worden gebruikt in een camper:

  1. Geiser of Boiler (mobiele douchegeiser)
  2. Kachel
  3. Kookfornuis / Kookplaat
  4. Koelkast
  5. Oven

Wij hebben gekozen om de volgende producten op gas te laten werken:

  1. Geiser
  2. Kachel
  3. Kookfornuis / Kookplaat

Kies een soort gas en bijvul mogelijkheid

  • LPG (Liquified Petroleum Gas)
    LPG is een mengsel van propaan en butaan wat veel wordt gebruikt bij auto’s en andere voertuigen. Het voordeel van LPG is dat het op veel plaatsen verkrijgbaar is en makkelijk bij te vullen.
  • Propaan
    Dit is het meest gebruikte gas voor camperaars en wordt vaak geleverd in gasflessen en bulktanks. Om de gasfles te vullen moet je vaak naar speciale campings of gaswinkels en daar de gasfles wisselen. Soms kan het ook op tankstations.
  • Butaan
    Dit is het minst voorkomend soort gas aangezien het kookpunt -0.6°C is, wordt het lastig om in de winter te koken. Er komt dan namelijk geen gas uit de fles.

Wij hebben gekozen voor LPG (autogas), aangezien je dit in Europa op veel plaatsen kunt kopen bij gewone tankstations. Daarnaast is het bijvullen van de gastank een stuk makkelijker. Je sluit de slang aan op de vulnippel en vult de gastank net zoals het vullen van een autotank. Je hoeft dus geen gasflessen te wisselen of in te ruilen, wat vaak een gedoe is. Ook is het vinden van de juiste gasfles vaak een zoektocht (juiste maat, aansluiting en gas soort). Daarom hebben wij gekozen voor LPG met een bijvul mogelijk vanuit buiten.

De volgende stappen in deze blog zullen dan ook gaan over het installeren van onze – op gas geïnstalleerde – producten in de camper.

Stap. 2 Bepaal waar de apparaten worden geplaatst in de camper

Bepaal op basis van je plattegrond of indeling van de bus, die je waarschijnlijk al gemaakt hebt, waar je de apparaten nodig hebt of wilt plaatsen. Naast de apparaten is het ook belangrijk waar je de gasfles plaatst.

  • Mobiele douchegeiser
    Wij hebben de mobiele douchegeiser bij de achterdeuren geplaatst zodat hij in de buitenlucht gebruikt kan worden. De mobiele geiser kun je niet binnen of in een gesloten ruimte gebruiken.
  • Gaskachel
    Onze kachel staat precies onder ons kookfornuis in de keuken op de grond. Via de grond lopen twee slangen naar buiten voor aan- en afvoer van lucht.
  • Kookfornuis
    Ons kookfornuis is een combi van fornuis en wasbak van Dometic en is gemonteerd in het keukenblad. Heeft een twee pits kookfornuis.
  • Gasfles 27 liter
    Onze gasfles van 27 liter neemt ook aardig wat ruimte in beslag en staat bij ons ook onder het aanrecht, rechts van de wasbak.

Stap 3. Hoe leg je de gasleidingen in de camper?

Als je de locatie van je apparaten hebt bepaald en geplaatst, kun je de gasleidingen gaan leggen. Wij hebben gekozen voor een flexibele 8mm gasslang die makkelijk te buigen is (het is net een waterslang). Het leggen van de gasslangen is hierdoor ook vrij eenvoudig: je kunt de slang gewoon doorsnijden met een afbreekmes op de gewenste plaats. Je begeleidt en fixeert de slang met een klembeugel die je met een schroef vastzet. Het belangrijkste stuk is vooral het aansluiten op koppelingen of apparaten met een slangklem en teflon tape om gaslekkages te voorkomen. Draai de slangklemmen goed strak aan.

Let op: Het is wettelijk verplicht om de flexibele gasslang na 8 jaar te vervangen. De houdbaarheid van de gasslang staat vaak genoteerd op de slang zelf.

Stap 4. Geiser aansluiten in de camper

Om de douchegeiser aan te sluiten bij de achterdeuren hebben we eerst een gasslang via de houten wanden naar achteren gelegd. Het plaatsen van de geiser is niet moeilijk, die zet je met twee schroeven vast die zijn meegeleverd. Het is vooral belangrijk waar je de geiser plaatst, aangezien er hete lucht uitkomt die het apparaat kwijt moet. Dus houd genoeg ruimte boven het apparaat, 30 cm is volgens mij genoeg. Sluit de gasslang aan op het apparaat met teflon en een slangklem. Er is één nadeel: er is bij deze mobiele geiser maar 1 aansluiting meegeleverd. Dus je moet nog één aansluiting zelf kopen.

Stap 5. Hoe installeer je de gaskachel in de camper?

Locatie bepalen van de gaskachel was het moeilijkst

Van de hele gasinstallatie in de camper was dit wel het moeilijkste gedeelte. Niet omdat de gaskachel een moeilijk apparaat is maar vooral het bepalen van de locatie. Dit komt doordat je hem op een goede locatie wilt hebben, waarbij de uitlaat van de kachel gunstig is. Daarnaast moet je ook twee gaten boren naar buiten voor aan- en afvoer van lucht. Je wilt de gaten niet boren in de chassis, frames of kokers van de bus. Dit was even puzzelen aangezien je niet meer gaten in de bus wilt hebben dan nodig is.

Houd rekening met de slang- en elektra lengtes

De locatie is wederom belangrijk als je ook nog rekening houdt met de slang lengtes die zijn meegeleverd bij deze gaskachel. Je kan natuurlijk altijd een verlengstuk gebruiken, maar als dat niet nodig is, is dat wel zo fijn. Als je de gaskachel besteld zitten alle benodigde installatie onderdelen meegeleverd. Je hoeft dus als het goed is niks extra’s meer te bestellen.

Gaten boren in de vloer voor de luchtslang

Voor de aanvoer en afvoer van lucht moeten er twee gaten geboord worden naar buiten. Het is verstandig om eerst voor te boren met een klein ijzerboortje zodat je weet waar je uitkomt. Zorg er daarna voor dat je een wat grotere gatenboor neemt, aangezien een gedeelte van de koppeling en slangklem ook in het gat valt. Daarna sluit je de slangen aan op de gaskachel. De zwarte slang is bedoeld voor de luchttoevoer en de zilveren slang voor de luchtafvoer. Deze slang uitgangen moet zo ver mogelijk uit elkaar liggen zodat je niet de luchtafvoer weer aanzuigt met de luchttoevoer slang. De slangen kan je gewoon begeleiden met tie-rips en aan het einde goed vastzetten met de meegeleverde klemmen.

Let op! Snijd de slangen niet af of kort ze niet in. Dit verstoort de werking van de kachel, net als te veel bochten in de slang.

Bedenk waar je de Thermostaat plaatst

Er zijn drie dingen waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van de thermostaat van deze gaskachel.

  1. Zorg ervoor dat je makkelijk bij de thermostaat kan, zodat je hem zonder problemen warmer of kouder kan zetten. Bij zit deze naast de schakelaars voor de ledverlichting, iets onder schouderhoogte.
  2. Plaats de thermostaat tussen heup- en schouderhoogte. Dit is belangrijk omdat er een temperatuursensor in zit die reguleert automatisch het aan- en afslaan van de kachel.
  3. Plaats hem niet te ver van de gaskachel zelf, aangezien de kabel die is meegeleverd een beperkte lengte heeft.

Dit is onze gaskachel

Dit is onze kachel en we zijn er erg blij mee. Hij is niet makkelijk verkrijgbaar in Nederland.

Propex Heatsource HS2000 LPG

Stap 6. Kookfornuis Aansluiten in de Camper

Aangezien wij een kook en wasbak combinatie hebben, is het plaatsen van dit systeem in het keukenframe of blad het moeilijkste gedeelte. Zorg ervoor dat je de juiste grootte in het keukenblad zaagt. Daarna schuif je vrij makkelijk de flexibele gasslang over de aanvoerbuis van het kookfornuis. Zet er twee slangklemmen op en je bent klaar.

Dit is onze kook en wasbak combinatie

Stap 7. LPG gasfles aansluiten en bijvulslang koppelen

Aantal dingen zijn belangrijk bij het plaatsen van de gasfles. Zorg ervoor dat de gasfles goed vast staat en niet kan omvallen of verplaatsen tijdens het rijden. Wij hebben dit gedaan door middel van een spanband om de gasfles heen (zie afbeelding). Het is ook verstandig om de gasfles dicht te draaien tijdens het rijden en tijdens het slapen uit veiligheid. Gekoppeld aan de gasfles hebben wij een drukregelaar en LPG gasfilter geplaatst (zie afbeelding). De drukregelaar verlaagt de druk naar de gewenste aantal bar. In ons geval is dat 30 mbar. Daarnaast hebben wij een LPG gasfilter geplaatst en deze filtert het gas wat naar de apparaten gaat. Hierdoor komt er minder smurrie in je apparaten en gaan ze langer mee.

Let op: een drukregelaar is nodig omdat de druk in een gasfles standaard 4 bar is en als de temperatuur stijgt het op kan lopen tot 10 bar. Veel van de apparaten, zoals kookfornuis, kachel en geiser, kunnen deze hoge druk niet aan. Daarnaast gebruik je de gasfles binnen en is het verstandig om een drukregelaar met afblaasventiel te nemen. Ook is het goed om te weten dat een drukregelaar om de 5 jaar moet worden vervangen.

Let op: in deze gasfles gaat 27 liter, maar in de praktijk vult hij maar tot ongeveer 20 liter. Er zit namelijk een vulbegrenzer op tot 80% zodat de fles niet gaat bollen of scheuren, wat natuurlijk gevaarlijk is. Deze vulbegrenzer is verplicht als je zelf wilt bijvullen volgens de Nederlandse wetgeving.

Gasfles aansluiten op buitenvuldop

Om de buitenvuldop te installeren moet je een gat boren aan de buitenkant van de camper. Dit hebben wij gedaan met een gatenboor. De vulpot die wij hebben gebruikt, kun je vrij makkelijk vastzetten met het systeem zelf. Plaats het gat niet te ver van de gasfles binnen in de camper. Dan kun je makkelijk met een vulslang van 50 of 100 cm uit de voeten. Koppel op het laatst de gasfles met de vulslang aan de vulpot.

Let op: zelf een gasfles bijvullen met een LPG buitenvuldop is officieel niet toegestaan in Nederland. In het buitenland wel, dus je mag alleen bijvullen buiten Nederland. Hiervoor heb je vaak wel verschillende vulnippels nodig.

Dit is onze LPG tank, drukregelaar en gasfilter

Stap 8. Check en test de gasinstallatie in de camper

Voordat je in je camper gaat leven en slapen is het verstandig om de hele gasinstallatie goed te checken op lekkages. Het verstandigst is je gasinstallatie te laten checken door een expert of professional. Dat kost je misschien een paar euro’s, maar dan weet je zeker dat het veilig is en kun je met een gerust hart op reis.

Wij hebben zelf de gasinstallatie ook goed gecheckt met een’ gaslekzoeker‘. Dit is een speciale spray die je op alle gasaansluitingen en koppelingen spuit. Als er ergens een gaslek is, ontstaan daar luchtbelletjes (mits je gas in de leidingen hebt). Als er belletjes ontstaan is de koppeling niet helemaal dicht. Dan kun je twee dingen doen:

  1. De slangklem strakker aandraaien
  2. Teflon tape om de koppeling binden

Tips voor veiligheidsmaatregelen in de camper

Omdat gas gevaarlijk is, is het verstandig om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen in de camper. Hieronder benoemen we onze veiligheidsmaatregelen.

  1. Koolmonoxidemelder
    We hebben onder het aanrecht, waar de meeste gasaansluitingen zitten, een koolmonoxidemelder geplaatst. Indien er toch ergens een flinke gaslek is ontstaan, gaat het alarm van de melder af.
  2. Dropvent (ventilatierooster in de vloer)
    Dichtbij de gasfles hebben wij een ventilatierooster geplaatst in de vloer. Stel dat er ergens een gaslek is ontstaan, kan het gas via het rooster naar buiten ontsnappen. Gas is zwaarder dan lucht dus blijft op de vloer hangen, vandaar dat dit rooster in de vloer zit.
  3. Rookmelder
    Aangezien wij koken op gas is het verstandig om een rookmelder te plaatsen op het plafond. Stel je laat per ongeluk iets op het vuur aanbranden of er ontstaat kortsluiting.. dan komt er veel rook en gaat het alarm af.
  4. Brandblusser
    Het wordt altijd aangeraden om een brandblusser in je camper te hebben. Het liefst een schuim brandblusser en niet poeder. Geen ervaring hiermee, maar poeder blijkt je hele interieur te verpesten.
  5. Branddeken
    Een branddeken heeft bij sommige vuurtjes meer de voorkeur, aangezien je dan geen schade hebt aan je interieur door poeder of schuim (los van de brandschade uiteraard).