Recept frietje speciaal uit de pan

Frietje speciaal uit de pan

Wanneer je al een tijd niet meer in Nederland bent, verlang je weleens naar een écht goed frietje of patatje speciaal. Thuis ga ik gewoon naar de snackbar hoor, maar op camperreis trakteer ik mijn vriend het beste op frietje speciaal als ik deze maak. En dat gewoon uit de pan! Een laagje zonnebloemolie, mooie lange aardappel frieten met schil en afmaken met een goede combinatie van mayonaise, curry en gesneden uitjes. Lekker bakken maar!

Recept – 2 porties

Ingrediënten

 • 500 gram aardappelen (ongeveer 4 grote)
 • Zonnebloemolie (±500 ml)
 • Mayonaise
 • Curry
 • Halve witte ui
 • Zeezout

Bereiding

Let op! Zelf frieten bakken in de camper vraagt wel een goede afzuiging of zet alle deuren/ ramen tegen elkaar open.

 1. De eerste stap is het snijden van je aardappels. De schil laat ik er altijd om, lekker toch? Snijd ze in lange frieten met dikte van ongeveer 1cm. Was de frieten en breng deze vervolgens in een pan even aan de kook. Laat zo’n 4-6 minuutjes koken totdat deze iets zachter zijn. Giet de frieten af.

 2. Dep de frieten droog en laat ze eerst even afkoelen. Dit gaat sneller als je ze allemaal los van elkaar laat drogen. Geef de frieten dus wat ruimte. Als ze bijna afgekoeld zijn is het tijd om in een diepere pan de zonnebloemolie tot een temperatuur van 150 te brengen. In deze temperatuur bak je de frieten namelijk zo’n 3 tot 4 minuten voor. Ze mogen hier nog niet gaan kleuren!

 3. Laat de frieten op veel keukenpapier nu uitlekken en wat afkoelen en na ongeveer 15 minuten ga je ze echt bakken. In de tussentijd kun je de ui in kleine stukjes snijden om er straks een frietje speciaal van te maken.

 4. Breng de temperatuur van de olie nu naar ongeveer 180 graden en bak de frieten nu nog zo’n 5 minuten (in elk geval tot ze mooi goudbruin van kleur zijn). Nu zullen de frietjes ook goed knapperig zijn.

 5. Schud ze in een diepe schaal nog om met flink wat zeezout en de frieten zijn klaar! Nog wat mayonaise, curry en de uitjes erover en aanvallen maar op dat fijne patatje speciaal.

Trek in meer recepten?