Falafel balletjes in een goed gevulde wrap is echt een GO. Ik ben al jaren gek op wraps, je kunt er alle kanten mee op. Deze vega variant is super smaakvol, fris en vullend. Hoe meer ingrediënten, des te moeilijker je de wrap zonder te knoeien naar binnen werkt haha. Maar wel erg lekker zo veel goede ingrediënten bij elkaar. Maak hem vooral zoals je hem zelf lekker vindt, maar ik deel graag deze variant met jullie. Soms maak ik de falafel balletjes zelf (daar heb je niet altijd zin in én Lidl heeft ook erg lekkere) en dan is het belangrijk dat je de ingrediënten/hoeveelheid zoals ik hieronder heb geschreven aanhoudt, gezien ze anders te nat kunnen zijn en uit elkaar vallen in de pan. Dit heb ik al zo vaak gehad, maar na wat te experimenteren heb ik volgens mij de juiste samenstelling en methode gevonden:).

Recept – voor 2 personen
Ingrediënten
- Falafel balletjes – recept hieronder
- 4 kleine tortilla wraps (à 20 cm doorsnede)
- 4 handjes gesraspte jong belegen kaas
- 1 avocado
- 1 kleine courgette
- 2 wortels
- 4 handjes veldsla of babyspinazie
- 4 eetlepels griekse yoghurt
- 1/2 komkommer
- 4 takjes munt
- 1 limoen
- Peper en zout
- Bakje humus (naturel of bijvoorbeeld pompoen humus)
Falafel ballen zelf maken
- Kikkererwten uit pot, uitgelekt 225 gram
- Platte peterselie à 15 gram
- 4 teentjes geperste knoflook
- 2 tl komijnpoeder
- Snufje zeezout
- Snufje peper
- 1/2 chilipeper
- 1 tl kaneel
- ½ tl baksoda
- 1 eetlepel limoensap
- 2 el bloem
- Olijfolie voor het bakken
Bereiding
Wanneer je de falafel balletjes zelf wil maken start je allereerst hiermee. Dit is het meeste werk, daarna is het vrij simpel en snel om je falafel wrap te maken. Ik heb al vaak falafel zelfgemaakt en het is erg vaak een grote plakbedoeling omdat ik de keukenmachine te lang aan laat staan. Hierbij de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je een ‘pulse’ stand op je keukenmachine hebt waardoor je niet continu mixt maar met korte bewegingen uitkomt op een grove massa. Hierdoor gaat het mengsel niet zo plakken en vallen de balletjes tijdens het bakken ook niet uit elkaar.
Falafel ballen maken
- Spoel allereerst de kikkererwten schoon met koud water in een vergiet en laat ze erna uitlekken en dep ze vervolgens droog met een theedoek of keukenpapier.
- Doe nu alle ingrediënten zoals in de lijst beschreven in de keukenmachine en zorg dat je ze dus kort maar met een sterke pulse stand blend. Wanneer het een grove massa is maak je de balletjes. Ter grootte van een pingpongbal en vervolgens druk je ze op een bord wat platter tot er een mini burgertje ontstaat.
- Bak de (ongeveer 12 stuks) balletjes in een flinke laag olijfolie of zonnebloemolie aan beide kanten in paar minuten gaar. Wanneer ze aan beide kanten een mooi bruin en knapperig korstje hebben zijn ze goed gelukt. Houd de balletjes door middel van een deksel of op laag vuur warm zodat je de andere voorbereidingen kunt treffen voor de wraps.
De wraps maken
- Pak een andere koekenpan en zet deze op laag vuur. Snijd ondertussen de courgette in lange plakken en bak deze aan beide kanten gaar. Snijd ondertussen de wortel, avocado en komkommer in kleine stukjes en leg deze samen met de veldsla op een bord. Wanneer de courgette klaar is voeg je deze toe op het bord.
- Maak ondertussen je frisse saus van Griekse yoghurt, munt, limoen en wat peper en zout. Zet ook je bakje humus klaar.
- Maak tot slot de wraps om de beurt warm in een koekenpan en laat per wrap 1 handje geraspte kaas smelten op de wrap. Laat het vuur laag staan, zodat de wrap niet aanbakt en hard wordt. Binnen 2 minuten is de kaas wel gesmolten en de wrap goed opgewarmd.
- Nu kun je de wrap beleggen met de humus, Griekse tzatziki, groenten en de falafel. Smuller maar.