De Campertrek bouwers van de zelf-omgebouwde camper

Checklist: wat te doen voordat je een bus ombouwt naar camper

Zelf een camper ombouwen: je hebt er al helemaal zin in! Maar voordat je hieraan begint, is het raadzaam naar deze checklist te kijken. Het is nou eenmaal niet kopen, bouwen en gaan. Er komen veel zaken bij kijken en het is handig je hierin te verdiepen en daar rekening mee te houden qua tijd en budget. Deze checklist zorgt voor een goede voorbereiding op jouw aankoop en bouwproces van de camper.

Inhoud – Checklist voordat je gaat bouwen

Wat kost een zelf-omgebouwde camper?

Zelf een camper ombouwen mag dan wel goedkoper zijn dan een kant en klare, maar kost nog steeds een hoop. De kosten hangen geheel af van je aanpak en de wensen voor zowel de bus als je interieur en functies van de camper. Concreter inzicht in de kosten(verdeling) delen we graag met je in deze blog.

Hoe bouw je zelf een bus om tot camper?

Zelf een camper bouwen kan op heel veel verschillende manieren. Wij delen graag onze methode in een gedetailleerd stappenplan. Maar, voordat je hier aan gaat beginnen, adviseren wij je onderstaande checklist voorafgaand goed door te nemen.

Checklist voorafgaand aan bouwproces

Wanneer je ervoor kiest zelf een busje om te bouwen tot camper, is het handig om te weten waar je moet beginnen. Zo hebben wij ons breed georiënteerd op het internet, verschillende mensen gesproken en veel met elkaar gebrainstormd hoe we te werk zouden gaan. Het bouwproces kent heel veel afwegingen en in ons stappenplan nemen we je mee in de stappen en afwegingen waar je mee te maken zal hebben.

 1. Budgetbepaling
 2. Tijdsplanning
 3. Doeleinden camper
 4. Keuze type voertuig
 5. Aankoop bestelbus
 6. Keuring RDW en registratie Belastingdienst
 7. Taakverdeling: zelf doen en/of uitbesteden
 8. Gereedschap en werkplaats

1. Budgetbepaling

Een van de belangrijkste en eerste stappen in het proces van zelf een camper ombouwen, is het bepalen van je budget. Wat heb je te besteden en als je het nog niet hebt, hoe lang en hoeveel kan en wil je sparen. Wij onderscheiden hier het budget dat je reserveert voor de bestelbus en voor het ombouwen van die bus naar camper.

Bestelbus

Wij hebben een kale Fiat Ducato L2H2 uit 2007 voor €5.500,- gekocht. Rond de 200.000 km op de teller, in prima staat bij aankoop. De prijs die je betaalt voor een bestelbus hangt sterk af van vele factoren. Bedenk welke factoren voor jou belangrijk zijn. Hoe nieuwer de auto in jaartal en staat, hoe duurder. Hoe groter de bus, hoe duurder. Het ene merk is duurder dan de ander. En zo nog veel meer afwegingen. Maak voor jezelf een lijst welke aspecten belangrijk zijn en doe research om tot jouw gewenste bus te komen.

Ombouwen

Het ombouwen varieert ook enorm in kosten. Uiteraard hangen die af van de grootte van je camper, de materialen die je gebruikt, de voorzieningen die je in de camper wilt, etc. In totaal zijn wij aan het bouwen zo’n €11.000,- kwijt geweest. Dit kan goedkoper, maar ook nog een stuk duurder. In ons kostenoverzicht zie je de verdeling van kosten in detail uitgewerkt.

2. Tijdsplanning

Onderzoek

Het kost flink wat tijd je te verdiepen in ‘de gewenste bus’. Dit heeft te maken met oneindig mogelijkheden die je worden aangeboden. Online kun je veel onderzoek doen naar de merken, formaten, sterke motoren, technische aspecten etc. Neem hier de tijd voor, om een goed beeld te hebben waar je naar op zoek bent. Vervolgens kost het ook tijd om de bus te vinden die aan al je wensen voldoet. Wij hebben hier uitgebreid de tijd voor genomen en na 4 maanden zoektocht hadden wij onze gewenste bestelbus te pakken via Autoscaut. Hieronder geven we tips voor handige websites waar bestelbussen worden aangeboden.

 • Marktplaats
 • AutoScout
 • Bestelbus
 • Autotrader
 • Gaspedaal

Bouwproces

Het bouwproces kan snel gaan, maar dit hangt van jouw ervaring, de uren die je per week kan besteden aan de camperbouw en met hoeveel personen je aan de bus klust. Wij hebben met z’n twee aan de bus gebouwd en hier en daar hulp ingeschakeld van de vader van Anneloes voor adviezen en timmerwerk (zijn beroep). Wij zijn gestart met het bouwen in alleen de weekenden, omdat we beiden nog een fulltime baan hadden. Daarnaast hadden wij onze werkplek niet aan huis, dus waren we ook anderhalf uur kwijt met reizen van huis naar werkplek en dat ook weer terug.

Onze ervaring
Wij hadden beiden geen enkele ervaring in een camper ombouwen. Ook niet in timmerwerk en kennis van elektra, gas- en wateraansluiting. René heeft zich weken verdiept op internet en kijken van YouTube filmpjes om kennis en inspiratie voor ons bouwproces op te doen. Daarnaast werden we er elke week beter in en leerden we tot aan het einde van ons bouwproces.

Onze tijdbesteding
Uiteindelijk zijn wij gestart in april 2020 en hebben we alleen in de weekenden geklust tot en met half oktober 2020. Vervolgens nog 1,5 maand fulltime aan de camper geklust. Wij adviseren – wanneer mogelijk – om fulltime aan de bus te klussen. Wij merkten dat een weekend steeds te kort was om echte stappen te maken.

3. Doeleinden camper

Voordat je een bestelbus aanschaft, laat staan begint aan het bouwproces, is het handig jouw doelen van de camper te bepalen. Wordt dit een camper voor af en toe een vakantie of om voor langere tijd mee te reizen of zelfs permanent in te leven? Waar wil je naartoe met de camper? In Nederland, Europa of zelfs naar andere continenten? Op de reguliere wegen of ook avontuur door off-road ritten? Alleen in zomerperiodes of ook in koude wintermaanden?

Allemaal vragen die je jezelf voor besluit van aankoop moet stellen. Antwoord op deze vragen leiden tot de volgende keuzevraag: welk type voortuig is geschikt voor jouw doeleinden?

4. Keuze type voertuig

Welk merk, type, breedte, lengte,hoogte, bouwjaar en hoeveel km gereden, in welke staat? Allemaal belangrijke aspecten om je in te verdiepen. Wanneer je kijkt naar de kwaliteit van motoren, staat de Mercedes en Volkswagen goed bekend. Kijk je naar de meest brede voortuigen – om bijvoorbeeld je bed in de breedte te bouwen – dan zijn de voertuigen van Fiat, Peugeot en Citroën breder dan andere merken. Wil je kunnen staan in je camper, dan kijk je vaak naar een hoogte 2 (H2) type en vallen kleine busjes als de bekende Volkswagen Transporter af (tenzij je voor een pop-up dak gaat). Ga je met meer dan 2 op vakantie/reis, dan is een lengte 3 of 4 (L3/4) misschien geschikter. Bouwjaar zegt niet alleen iets over nieuwe features van het merk/type, maar ook iets over de milieuzones. Hier lees je op de website van NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) meer over.

5. Aankoop bestelbus

Bij de aankoop van je bus komen een aantal belangrijke dingen kijken. Denk aan kosten voor de overschrijving van je kentekenplaat en de verzekering die je neemt. Denk niet alleen aan je autoverzekering, maar ook aan een pechhulp en camperverzekering. Dit is niet bij elke verzekering hetzelfde. Wij zijn voor alles verzekerd bij de ANWB en hebben onze verzekering tijdens de reis nog moeten aanpassen, omdat we niet voor alles verzekerd waren wat we toen wel hoopte. Camperverzekering bij de ANWB en daar aanvullend een Wegenwacht Europa Standaard met Pechhulp camper: dekking Kampeerauto Service Buitenland.

6. Keuring RDW en registratie Belastingdienst

In Nederland zijn er regels en wetgeving wanneer je zelf een camper bouwt. Het is van groot belang om deze allemaal goed uit te zoeken en te volgen voordat je op reis gaat met je camper.

RDW keuring

RDW is een overheidsorganisatie en stelt een aantal belangrijke eisen voor het bouwen van een camper. Het voertuig moet bij een van de RDW keuringsstations gekeurd worden. Als je de gekochte bestelbus wil laten registeren als kampeerauto (je betaalt dan minder wegenbelasting), dan moet de camper aan de volgende eisen voldoen:

 • Aanwezigheid van zitplaatsen en een tafel.
 • Er moet een bed aanwezig zijn.
 • Je moet een kookvoorziening hebben.
 • Een ruimte om spullen op te bergen.

Daarnaast wordt je voertuig tijdens de keuring gewogen en wordt gecontroleerd of het gewicht niet boven de technische maximum massa komt. En hoe lichter je bus, hoe minder belasting je betaalt (dit is puur voor jezelf, niet wat het RDW uitmaakt). Meer belangrijke informatie vind je op de website van RDW.

Let op! Gebruik je jouw camper een langere tijd niet (bijvoorbeeld omdat je deze ombouwt en er nog niet mee gaat rijden)? Dan is het interessant om je camper te laten schorsen bij de RDW. Hier betaal je een bedrag voor, maar scheelt uiteindelijk enorm omdat je over de periode van schorsen geen wegenbelasting betaalt. Lees hier alle eisen van de RDW over de schorsing.

Registratie belastingdienst

Het is super belangrijk om te voldoen aan de wet en eisen van de Belastingdienst. Zo wordt je voertuig bij RDW dus gewogen en moet je dit gewicht doorgeven aan de Belastingdienst. Het gewicht bepaalt de wegenbelasting die je gaat betalen. Campers kunnen in aanmerking komen – onder bepaalde voorwaarden – voor een Bijzonder Tarief Motorrijtuigenbelasting. Dit betekent dat je minder motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting) betaalt. De Belastingsdienst stelt de volgende aanvullende eisen – overigens veel strenger dan de RDW eisen – die we hieronder kort benoemen:

 • De binnenruimte moet rechthoekig zijn en een minimale hoogte van 170cm hebben, een minimale lengte van 200cm en een minimale breedte van 90cm. De binnenruimte telt pas vanaf de achterzijde van de rijdersstoelen.
 • Het bed moet geschikt zijn voor 2 personen, bij 1 tweepersoonsbed minimale formaten van: 180cm lang x 110 cm breed. Bij 2 of meerdere losse bedden minimale formaten van: 180cm lang x 60 cm breed.
 • Minimaal 2 vaste opbergruimten die afsluitbaar zijn.
 • Een vaste keukenvoorziening waar het aanrecht minimaal 60 cm hoog is met een ingebouwde watervoorziening, minimaal bestaande uit: kraan, spoelbak en afvoer en een ingebouwde kookvoorziening.

Lees hier uitgebreid aan welke eisen je moet voldoen. Het verzoek voor Bijzonder tarief kun je overigens pas indienen als je voertuig door de RDW is gekeurd.

Let op! Voor voertuigen ouder dan 2009, betaal je fijnstoftoeslag voor dieselauto’s. Lees er meer over op de Belastingdienst.

BPM kosten

Er bestaat een grote kans dat je BPM moet betalen voor jouw camper. BPM staat voor ‘Belasting van personenauto’s en motorrijwielen’. BPM geldt voor Nederlandse particulieren die in het bezit zijn van een bedrijfswagen en/of personenauto. Na 5 jaar is een bedrijfswagen BPM vrij en hoef je deze niet meer te betalen. Dit geldt niet wanneer je een bestelauto ombouwt naar een camper. In dat geval ben je 17,5 jaar BPM plichtig. De BPM-kosten worden afgedragen door de eerste eigenaar van het voertuig. Wij kochten van een partij onze bestelbus uit 2007, dus hoefden nog maar voor een aantal jaar de BPM af te dragen. Overigens is worden de BPM kosten na 5 jaar een stuk minder, daarom is het aantrekkelijk om te kijken naar busjes ouder dan 5 jaar.

Is je gekochte bestelbus 17,5 jaar oud of ouder, dan ben je dus geen BPM verschuldigd. Toch is het raadzaam altijd even na te gaan bij de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor het betalen van BPM. Lees er meer over op hun website.

7. Taakverdeling: zelf doen en/of uitbesteden

Bedenk voordat je start aan de bouw van je camper welke kennis en krachten je in huis hebt. Zo hebben wij, zoals eerder genoemd, zelf veel kennis opgedaan en geleerd tijdens het bouwen. Ook hier en daar hulp ingeschakeld, wat tijd en fouten zou besparen. Zo moet je bedenken: fouten maken kan ook geld kosten. Denk aan materialen als hout, die flink aan de prijs kunnen zijn.

Wanneer je alles zelf doet, kost dit misschien meer tijd, maar scheelt dit aanzienlijk in kosten dan wanneer je het uitbesteedt aan een partij die hierin gespecialiseerd is. Probeer handig gebruik te maken van je netwerk waar mensen graag meehelpen en hun expertise kunnen aanbieden. Daarnaast was het handig dat wij beiden een andere focus hadden in het bouwproces.

 • René: focus op overall bouwplan camper, bouwen van framewerk en verdiept in elektra, water en gas
 • Anneloes: focus op houtbewerking (plafond, zijwanden, kastjes) en overige bekleding.

Het enige dat wij uitbesteed hebben is de bekleding van onze kussens (zitjes en hoofd- en voetenboard) door een specialist in kussens op maat.

8. Gereedschap en werkplaats

Vergis je niet in het gereedschap dat je nodig hebt voor het bouwproces. Van boormachines tot cirkelzaag: het kost allemaal geld. Tenzij je gereedschap kunt lenen binnen je netwerk of voor een kleine prijs. Aan de volgende materialen moet je zeker denken bij het ombouwen van een camper:

 • Standaard gereedschapskist met schroevendraaiers, tangen, hamer, sleutels etc.
 • Meerdere boormachines (wel handig als je met meerderen werkt of snel wil kunnen switchen tussen boren en schroeven)
 • Cirkelzaag
 • Decoupeerzaag
 • Multitool
 • IJzeren gatenboor verschillende maten
 • Schuurmachine
 • Lijmtangen en -pistool
 • Werkbanken

Ben je niet in het bezit van deze materialen en kun je het niet lenen? Houd dan rekening met flink wat bijkomende kosten voor de materialen. Neem dit mee in je budget. Daarnaast ook handig na te denken over een geschikte werkplaats. Wij hadden de luxe om de camper te stallen bij familie met gemakkelijke toegang tot en gebruik van de garage met prettige werkbanken, ruime en weinig overlast tot buren.

Let op! Wanneer je de camper hebt geschorst, is een van de eisen van de RDW dat de camper niet op de openbare weg mag komen en dus ook niet langs de weg mag staan. Zoek dus een geschikte werkplaats uit waar je aan de eisen van RDW schorsing voldoet wanneer dit jouw geval is.

Leave a Comment