Een gedegen watersysteem in je camper is niet noodzakelijk, maar wel zo handig. Vooral als je er een langere tijd mee op pad gaat ben je gebaat bij een watertank, kraan en (buiten)douche. Bedenk van te voren wat jouw wensen zijn voor je camper om te bepalen welk watersysteem jij nodig hebt. Als fulltime camperreizigers zijn wij erg blij met ons watersysteem. Een ruime watertank die we gebruiken voor de kraan en buitendouche is geen overbodige luxe.
- Welk gereedschap hebben wij gebruikt?
- Stap 1. Wat zijn jouw wensen met betrekking tot watervoorziening in de camper?
- Stap 2. Maak een waterschema en bestel de juiste onderdelen
- Stap 3. Bepaal de locatie van de watertank en vuilwatertank
- Stap 4. Hoe leg je de waterleidingen in de camper aan?
- Stap 5. Hoe installeer je de watervuldop en sluit je hem aan op de watertank?
- Stap 6. Hoe installeer je de buiten douche?
- Stap 7. Hoe sluit je de waterpomp en het expansievat aan?
- Stap 8. Waterkraan in de camper aansluiten op de wasbak
- Stap 9. Check alle wateraansluitingen en koppelingen en test het watersysteem!
Welk gereedschap hebben wij gebruikt?
- Boormachine
- Gatenboor / gatenzaag hout en ijzer
- Metaalboortjes
- Schroevendraaier
- Afbreekmes (Stanley mes)
- Teflon tape
- Steek of ringsleutel
- Kitpistool
Stap 1. Wat zijn jouw wensen met betrekking tot watervoorziening in de camper?
Dit zijn de afwegingen die wij hebben gemaakt om tot ons watersysteem te komen:
- Douche binnen en/of buiten (warm en/of koud) of geen douche
- Stromend water in de camper (warm en/of koud)
- Grote van de watertank en vuilwatertank (grijs watertank)
- Hoe de watertank vullen
- Hoe de vuilwatertank legen
- Locatie van watertank en vuilwatertank
Dit zijn onze keuzes geweest:
- Warm en koud water douche buiten
- Koud stromend water in de camper door middel van een waterkraan
- 70 liter watertank en 20 liter vuilwatertank
- Wij vullen de watertank buiten de camper via een watervuldop met een waterslang of jerrycan
- Wij gebruiken een 20 liter afsluitbare jerrycan als vuilwatertank die we makkelijk uit de bus halen en legen
- De watertank staat bij ons onder de koelkast en de vuilwatertank onder de wasbak
Uitleg van een aantal campertermen:
- Grijs water: is het water dat via de wasbak of douche in een vuilwatertank terechtkomt (grijs watertank).
- Zwart water: is het vieze water dat in de wc/ chemisch toilet verzameld wordt en geleegd moet worden. De WC is niet aangesloten op ons watersysteem. Deze heeft een eigen vuil- en schoon water reservoir.
Deze termen worden ook vaak met dezelfde symbolen of iconen aangegeven langs de weg, gids of in de app op je smartphone.
De volgende stappen in dit blog zijn dan ook vooral gebaseerd op onze keuzes in het watersysteem.
Stap 2. Maak een waterschema en bestel de juiste onderdelen
Door een waterschema te maken krijg je een goed overzicht van welke materialen je nodig hebt.
- Watertank
- Vuilwatertank (jerrycan)
- Waterpomp (drukpomp)
- Expansievat
- Mobiele buitengeiser
- Waterkraan
- Wasbak / spoelbak
- Watervuldop met slot
- Waterslang gewapend (12mm)
- Afvoerslang (40mm en 19mm)
- Slangklem (10 – 20 mm)
- Draadslangklem (37 – 42 mm)
- Koppelstukken en slangtules (12mm)
- Afsluitstop (12mm)
- Bevestigingsclips / klembeugels (16-22mm)
- Silicone kit
Stap 3. Bepaal de locatie van de watertank en vuilwatertank
Watertank plaatsen
Bepaal op basis van je camperindeling waar je watertank en vuilwatertank komen. De watertank is in ons geval groot: 70 liter (70 x 47 x 24 cm). Omdat wij de watertank vullen via een watervuldop aan de buitenkant van de camper, moet je rekening houden dat je hem niet te ver van de autoframe wand plaatst.
Zet de watertank goed vast
Als je eenmaal de locatie van je watertank hebt bepaald, zorg er dan voor dat je hem goed vastzet. Als je watertank aan de wandel gaat tijdens het rijden kan dat voor aardig wat problemen zorgen. Bij onze watertank was er een heel systeem geleverd om hem goed vast te zetten. Dit is niet het geval bij iedere watertank, dus houd daar rekening mee.
Vuilwatertank plaatsen
Onze 20 liter vuilwatertank staat onder de wasbak van het keukenblad. De flexibele afvoerslang van de wasbak loopt precies in de jerrycan. We kunnen hem er gemakkelijk uithalen als hij vol zit om het vuilwater te legen op de daarvoor bedoelde punten. Onze jerrycan is enigszins transparant zodat je goed kunt zien hoe vol die zit. We hebben dus geen monitor of sensor nodig. De jerrycan staat goed klem tussen het houten keukenframe en de gasfles waardoor we hem niet extra vast hoeven te zetten tijdens het rijden. Wel moeten we de afvoerslang eruit halen en de jerrycan met dop afsluiten voordat we gaan rijden.
Water level sensor
Een water level sensor, watermeter, -monitor of -indicator: het heeft nogal wat verschillende namen. Wij hebben het niet ‘fancy’ gedaan met zo’n meter. Wij hebben op de watertank onder en boven een waterslang aangesloten met een visdobber erin. Aan de hand van die dobber in de slang kunnen we zien hoeveel water er in nog in de tank zit. Het geeft een prima indicatie hoe vol of leeg onze 70 liter watertank is.
Dit is onze 70 liter watertank en 20 liter vuilwatertank
Stap 4. Hoe leg je de waterleidingen in de camper aan?
Kies de juiste soort waterslang
Onderstaande afwegingen moet je maken voor de juiste waterslang:
- Een gewapende waterslang is extra stevig en kan de waterdruk goed aan.
- Kies de juiste diameter, voor ons was dat 12mm.
- Als je uit de kraan wilt drinken, kies dan een food grade / drinkwaterslang.
- Indien je warm en koud water gebruikt, is het handig om 2 verschillende kleuren slang te gebruiken (blauw = koud, rood = warm). Dit helpt ze goed uit elkaar te houden. Wij hebben geen warm water door het systeem lopen, dus dat was niet nodig.
- Bestel genoeg meters lengte aan waterslang, wij hebben 8m gekocht maar niet helemaal gebruikt.
Gebruik bevestigingsclips, slangkoppelingen en slangklemmen
De waterleidingen aanleggen in de camper moet je doen voordat je alles in de bus dichttimmert. Wij hebben in principe maar op twee plekken in de camper stromend water. Dat is de douche bij de achterdeuren en onze waterkaan in de keuken. Maar alles moet nog wel aangesloten worden op de watertank. We zijn vanuit de watertank begonnen aangezien die er het eerst in zat. Vanuit daar hebben we de waterslang begeleid met 16-22mm klembeugels of bevestigingsclips die je makkelijk vast schroeft in het hout en daar de waterslang in klikt. Daarnaast hebben we een aantal splitsingen in het systeem en daarvoor een y-stuk of t-stuk slangtule gebruikt of koppeling die je goed vast moet zetten met een slangklem.
Stap 5. Hoe installeer je de watervuldop en sluit je hem aan op de watertank?
Watervuldop met slot
De watervuldop hebben wij aan de buitenkant geplaatst, vlakbij de watertank in de camper. Met deze vuldop kan je makkelijk met een vulslang de watertank bijvullen. Hiervoor moet je dus wel een gat boren in de bus, wat altijd een beetje onprettig voelt. Zoek zorgvuldig uit wat de beste locatie is om het gat te boren, zodat je niet op een verkeerde plek uitkomt of precies in een frame boort waar de ijzerwand extra dik is. Wij hebben hiervoor een gatenzaag gebruikt. Daarna kun je als extra versteviging nog een houten frame aan de binnenkant plaatsen waar je de drie RVS schroeven in boort. Vergeet dit niet dicht te kitten op het eind als alles werkt (dus eerst alles testen).
Aanvoerslang en Ontluchtingslang
Sluit vanuit de binnenkant van de camper de aanvoerslang van 40mm aan op de vuldop en de watertank. Om hem goed af te sluiten kun je het beste een draadslangklem gebruiken. Zowel op de vuldop als de watertank. Op onze watertank zit nog een speciaal gat voor de ontluchting van de watertank. Hier past precies een 10mm diameter waterslang op net zoals op de watervuldop.
Dit is onze watervuldop en aanvoerslang
Stap 6. Hoe installeer je de buiten douche?
Voor de buiten douche hebben wij een mobiele geiser gebruikt. Deze hebben wij bij de achterdeuren van de camper geplaatst (in de garage). Deze mobiele geiser werkt op gas, dus hebben we een gasleiding naar achteren gelegd en aangesloten op de geiser. Hetzelfde hebben we gedaan met de waterleiding. Vanuit de watertank zit – na de waterpomp en expansievat – een splitsing in de waterslang naar achteren voor de geiser. Deze geiser heeft geen stroom nodig en werkt op twee grote D cell batterijen (meegeleverd). Ook de doucheslang en douchekop waren meegeleverd. Wij zijn erg tevreden met deze buiten douche en zouden hem zeker nog een keer inbouwen bij een volgende camper.
Dit is onze Mobiele Geiser
Let op! De Qlima buitengeiser is niet geschikt om binnen in een gesloten douchecabine op te hangen.
Stap 7. Hoe sluit je de waterpomp en het expansievat aan?
Kies de juiste Waterpomp
Er zijn volgens mij drie waterpomp varianten voor een camper. Wij hebben gekozen voor een drukpomp met een expansievat. Dit zorgt voor een constante druk van ongeveer 2 bar in de waterleidingen en is geschikt voor elke soort waterkraan. Zorg ervoor dat de waterpomp ongeveer op dezelfde hoogte zit van de water uitgang van de watertank. De waterpomp wordt vaak geleverd met een 12mm slangtule of verloopstuk. Als dat niet het juiste formaat voor jouw waterslang is, moet je deze nog los bestellen.
- Drukpomp
De drukpomp wordt buiten de watertank geïnstalleerd en pompt het water uit de watertank. De meeste drukpompen werken op 12V. Deze drukpomp wordt vaak gebruikt met een vaste watertank. - Dompelpomp
De dompelpomp wordt in de watertank / jerrycan geïnstalleerd en pompt dan het water uit de tank. Ook hier werken de meeste dompelpompen op 12V. Wordt vaak gebruikt bij een losse watertank of jerrycan. - Hand of voetpomp
De hand of voetpomp wordt meestal op de watertank / jerrycan geïnstalleerd en pompt dan via een buis of slang het water uit de tank. Je hebt hier dus geen stroom of 12V voor nodig. Dit systeem is vooral handig als je geen elektra hebt in de camper.
Expansievat (ook wel drukvat genoemd)
Dit systeem zorgt ervoor dat het water vloeiend uit de waterkraan komt. Het schijnt zelfs stroom en water besparend te werken (niet getest). Daarnaast zou het ook de levensduur van je waterpomp verlengen: wat wil je nog meer?! Het expansievat plaats je direct na de waterpomp in het watersysteem.
Waterfilter of Waterzuivering
Wij hebben bewust gekozen om geen waterfilter of waterzuivering te installeren in de camper. Na wat research blijkt dat zo’n systeem veel onderhoud nodig heeft en relatief snel niet goed meer werkt. Veel gedoe voor weinig resultaat. Daar hadden we geen zin in en je kan in elke supermarkt over de hele wereld gewoon mineraalwater kopen: probleem opgelost.
Dit is onze waterpomp en expansievat
Stap 8. Waterkraan in de camper aansluiten op de wasbak
Wij hebben een spoelbak & fornuis combinatie in de keuken. Daar passen de meeste kranen op dus je kan een kraan uitzoeken naar eigen wens.
Wij hebben gekozen om geen warm water in de keuken te hebben. Daardoor is er maar 1 waterslang aansluiting nodig. De kraan die wij hebben uitgekozen heeft wel een warm water aansluiting, deze hebben we afgedopt met een afsluitdop van 12mm. Daarnaast heeft de kraan ook een stroom aansluiting die wij niet gebruiken, doordat we alleen koud water gebruiken. Deze elektra kabel kan je wel vastzetten met een kroonsteentje.
Het vergt wel wat precisiewerk om de vorm van de spoelbak & fornuis combinatie uit te zagen uit je aanrechtblad. Doe dit dan ook zorgvuldig, zonde van het keukenblad als dat fout gaat. Eenmaal het gat in je keukenblad, is het niet moeilijk meer. Plaats de spoelbak in het gat met een rubberen rand er omheen. Zet hem daarna goed vast op de vier hoeken met de daarvoor bedoelde boutjes. Gebruik de 19mm afvoerslang en sluit deze aan op de meegeleverde afvoerplug voor de wasbak.
Dit is onze waterkraan en spoelbak & kook combinatie
Stap 9. Check alle wateraansluitingen en koppelingen en test het watersysteem!
Voordat je het water gaat vullen en het systeem test, loop dan nog even alle koppelingen langs en zorg dat de douche uit of dicht staat. Dat laatste waren wij vergeten bij de eerste test. Vul de watertank met 5 of 10 liter water om het watersysteem te testen. Dit kan alleen als het elektra gedeelte van de waterpomp is aangesloten.
De meest voor de hand liggende lekkages zijn de plaatsen waar de koppelstukken zich bevinden. Hier hadden wij op het begin wel last van, dus daarom hierbij een paar tips om lekkages te voorkomen of verhelpen:
- Draai alle slangklemmen en draadslangklemmen extra goed aan (je kan hier een schroevendraaier voor gebruiken, maar vaak past er ook een ring of steeksleutel op om meer kracht te zetten).
- Gebruik teflon tape bij de koppelingen als er toch lekkage ontstaat.
- Als teflon niet genoeg is kan je ook nog als extra laag vaseline zalf op de koppeling smeren.
Extra camper water tips
- 10 Liter Jerrycan
Omdat je niet altijd met je watervulslang bij een water vulpunt kan komen of omdat de slang niet lang genoeg is, vonden wij het handig om een kleine 10 liter jerrycan aan te schaffen. Dit is een standaard benzine jerrycan die je overal kan kopen. Hij past prima in de camper en hij is niet te zwaar om wat meters mee te lopen. - Verschillende waterslang koppelingen
Onze ervaring is – vooral met gratis watertappunten – dat de aansluitingen vaak anders zijn. Daarom hebben wij verschillende waterslang koppelingen aangeschaft. - Schakelaar voor de waterpomp
Wij hebben een schakelaar geplaatst voor de waterpomp (drukpomp) omdat in geval de watertank leeg is, de waterpomp blijft pompen. Dit is niet erg maar het maakt wel een vervelend geluid. Om dit te voorkomen of verhelpen hebben wij een schakelaar voor de waterpomp, zodat we hem uit kunnen zetten als dit gebeurt.